Властта иска прошка от народа

Властта иска прошка от народа | StandartNews.com

Депутатите ще се извиняват на съпругите си, че отсъстват от вкъщи

Големият християнски празник Сирни Заговезни се отбелязва в цялата страна, с църковни служби и ритуали. Празникът се отбелязва в неделята, 7 седмици преди Великден, и една седмица след Месни Заговезни. Сирни Заговезни поставя началото на най-големия пост през годината (Великият пост), с него се свързват и кукерските игри, и прошката. Сирница е имал изключително важно място и значение в народните обичаи, най-вече като празник на прехода от зимния към летния цикъл, а и като символ на очистването. Според православните канони, в деня на Сирни Заговезни за последно се ядат храни от животински произход - след това започва заговяването, т. е. постенето.

Самият ден на Сирна Неделя започва с ходене на гости при по-възрастни близки, кумове и роднини, за да искат по-младите прошка от по-старите с думите "прощавай" и да получават отговор "Господ да прощава. Да си простен" или "просто да ти е". Опрощаването между хората също е част от подготовката за дългото изпитание на постите. Наред с народа, и властта също подчита празника и иска от прошка... от народа.

"На този празник традицията повелява по-младите да искат прошка от по-старите", започва разговора за прошката Красимир Велчев от ГЕРБ. И веднага допълва: "Аз ще поискам прошка от майка ми за това, че нямам достатъчно време за нея". "Каквото и да е направил един човек, когато му се поиска прошка, трябва да се даде. Това показва и силата на характера. Само слабите остават със злобата", казва Велчев. За това дали политиците трябва да се молят един друг за прошка именно на този ден депутатът изтъкна, че е по-добре Сирни заговезни да не се политизира. "Нека да го оставим чисто традиционен български празник. Да запазим всички други традиции около него - въртенето на халвата", прикани той.
В същото време обаче зам.-шефът на партията Цветан Цветанов подчерта, че ГЕРБ ще даде прошка на всички. "Преди всичко трябва да бъдем хора и да се стремим към по-доброто, а не към това, което може да създава омраза и противопоставяне. Затова е хубаво да се дават тези прошки", убеден е Цветанов. Според него на празника молба за извинение трябва да се чуе не само на семейната трапеза, но и в родния парламент. "Заслужава си всеки от всички политически партии в днешния парламент да направи прошка към другия", прикани зам.-шефът на ГЕРБ. Той самият призна, че ще поиска прошка от семейството си заради това, което понасят политиците. "То неминуемо рефлектира върху най-добри близките хора на един политик", осъзнава Цветанов. Заради това той ще поиска прошка от семейството си за отсъствията, които прави почти ежедневно. "Ще поискам най-вече прошка от съпругата ми, защото тя поема най-голямата отговорност в семейството", разкри още Цветанов. Той напомни, че за да е успешен, силен и уверен в това, което прави, един политик трябва да има своя изключително здрав тил, а това е семейството. Същото смята и Мариана Тодорова от АБВ. Освен от семейството си, тя ще поиска Прошка от цялото българско общество. "Ако по някакъв начин с това, че съм политик, съм му накърнила интереса. Винаги съм се стараела да работя за интересите на обществото", коментира Тодорова. Според нея много е важно политикът да бъде смирен, отворен към критики и винаги да се оглежда в хората, а не в собственото си его. "Политиците трябва да искат прошка от свои политически опоненти, защото за съжаление в нашата политическа действителност има много омраза, конфронтация. Много често обективните и правдивите позиции отстъпват на емоциите. Не трябва да става практика - егото, омразата, емоциите да са фундаментът, върху който се прави политика", коментира Тодорова и заключи: "Смирението, а не примирението, е верният път не само към личния просперитет, но и към обществения". Прошката е велико нещо и за колегата на Тодорова - Петър Кадиев. По стара традиция той самият ще поиска прошка първо от най-възрастните в семейството си, а това е неговата майка. "Ще поискам прошка и от хората, които са ме избрали", посочи Кадиев и изрече думите - "ако с нещо съм съгрешил, нека да ми бъде простено". "Няма безгрешни хора", отбеляза още депутатът от АБВ.

"Ще искаме прошка от нашите избиратели, че не успяхме да направим всичко това, за което ни избраха да защитаваме в парламента", призна пък соцдепутатът Емил Райнов. Червените не успели в основната си цел - да подобрят живота на българските граждани, особено в Северозападна България и по-специално Монтанска област, откъдето той е депутат. На празника той има срещи с гражданите в своя район и лично ще ги помоля за извинение. Въпреки нашето старание и уж "успешната" политика на правителство районът остава най-изостанал - с най-много безработица, най-ниски доходи, демографски срив. "Управляващите продължават да нехаят. И всичко това на фона на 16-те млрд. нов дълг, от които хората нищо не са усетили", отсича Райнов. Затова и няма да даде прошка на политическите си опоненти, дори и да я поискат. "Година и половина са на власт, а още не са осъзнали отговорността си и продължават да обслужват личните си интереси", смята социалистът.

За един от най-добрите уролози в България доц. д-р Димитър Шишков това е специален ден. "Ще искам прошка от всички - съпруга, деца, политически приятели и опоненти, от всички на улицата дори", казва депутатът от РБ. Това е традиция за него, която спазва от години. А благодарните пациенти му я дават без изключение.

И депутатът от ДПС Станислав Анастасов ще спази традицията. Бившият екоминистър в правителството "Орешарски" и настоящ зам.-шеф на ПГ на ДПС ще поиска прошка от семейството си за дългите си отсъствия и посветеността си в парламентарните и партийни дела. Ще потърси прошка и от политическите си приятели и опоненти. "Хора сме, допускаме грешки", не крие той.

Ники Александров с молба към Волен

"Естествено, че ще поискам прошка на Волен Сидеров". Така народният представител от "Атака" Николай Александров отговори на въпроса от кого на Сирни заговезни ще поиска прошка. "Той все пак е по-възрастен от мен и такъв е обичаят", напомни атакистът. Той разкри, че Сидеров от своя страна прощава. "Дава ни прошка като добър християнин, а ние като добри християни си я искаме", отбеляза депутатът. По същия принцип от "Атака" се обръщат и към избирателите си на празника. "Ще поискам прошка от абсолютно всички. Ще започна от най-възрастните и от моето семейство. Ще поискам прошка и от колегите, и от всички, до които съм имал досег", призна Александров.

Емил Димитров готов за помирение

"Сирни заговезни е стар български празник. Хората казват - "На който каквото имам да давам, му го опрощавам". Това посочи депутатът от Патриотичния фронт Емил Димитров - Ревизоро. "Няма да ми стигне мандатът, моля ти се", отговори Димитров на въпрос дали ще поиска прошка от свои политически опоненти. "Всеки път, когато някой не си е пробутал закон и аз не съм му дал нещо, което съм убеден, че не трябва да минава, сега да му се извинявам... Не, няма такова нещо", заяви Ревизоро. "Прошка се дава винаги когато се поиска. Това е нещо - както когато караш колата си и някой те засича, ти се притесняваш, яд те е, притеснил си се, набил си спирачки, обаче той ти пуска фаровете или вдига ръка да се извини и ти си длъжен да го приемеш. Прошка поиска ли се, дава се", прикани Ревизоро.

Децата на Кадиев на опашка заради магариите

Освен от жена ми, от кой друг, отговаря категорично независимият депутат Георги Кадиев. Друг в списъка няма. "Нямам спомен да съм играл нечестно към някого, да съм създавал интриги или клюки", обяснява основанията си той.
И дава за пример спора си със столичния кмет: "Срещу Йорданка Фандъова съм подал 4 сигнала до прокуратурата. Но прошка няма да й искам, тъй като считам, че съм бил прав".

За сметка на това е готов да даде прошка на децата си с ясното съзнание, че му я искат само за да спазят традицията. "Утре ще правят същите магарии като днес. Ще си простим един ден и после всичко ще започне отначало", признава Кадиев.

Мартин Димитров ще чака да му поискат

Мартин Димитров първо ще се обърне към родителите си. Като политик обаче е убеден, че трябва да потърси прошка от народа. Въпреки че е убеден, че не е направил нищо лошо. "Винаги съм се старал да върша добри неща, но от хората трябва да се иска прошка", казва той. Дали ще я получи, е отделен въпрос. "Това се вижда, като отидеш на избори. Когато бъде избран преференциално, значи я е получил", отсича Димитров. На последния парламентарен вот той бе избран за депутат от София тъкмо благодарение на преференциалното гласуване. От политическите си опоненти обаче няма никакво намерение да иска прошка. "Май те трябва да искат от мен", смята политикът. Дори заради яростната си антикомунистическа реторика: "За мен комунизмът и фашизмът са двете страни на една и съща монета. "И двете са еднакво опасни", убеден е Мартин Димитров.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай