Виктор Ангелов ловял луканки от балкона

Виктор Ангелов ловял луканки от балкона | StandartNews.com

И звездите са били хлапета - палави, любознателни, злояди и инати. Какво е било детството на топготвачите в журито на кулинарното шоу "Мастър Шеф"? Какви бели са правили малките Андре, Виктор и Петър? Кога са хванали черпака? В навечерието на Международния ден на детето 1 юни пред "Стандарт" Андре Токев, Виктор Ангелов и Петър Михалчев разказаха за детските си бели. Тримата шефове разкриват и любимите си рецепти за малчугани.

Виктор Ангелов ловял луканки от балкона
Попарата трябва да се забрани със закон, категоричен е властелинът на гурмето

"Бях палаво дете", признава шеф Виктор Ангелов. Като малък той си е чупил ръката 2 пъти. "Първия път се бях заврял в едни кюнци, защото исках да се правя на робот и така си счупих ръката. А втория път се бях качил върху един камион, който впоследствие започна да се движи. Когато усетих, че тръгва, ужасен, реших да сляза от камиона и така отново си счупих ръката", спомня си професионалният готвач.

Често малкият Виктор е ходил и на своето село Кошарник, Монтанско. От там семейството винаги се е прибирало с по няколко кори с домашния яйца. Малкият Виктор обаче не ги използвал за омлети, а за да цели съседите си с тях от балкона на апартамента на 6-я етаж. Етаж по-долу живеела комшийката леля Миче. Това позволявало на Виктор спокойно да прибира по някоя и друга луканка и суджук от нейния балкон посредством една въдица.

"Ловях луканките и суджуците и си хапвах от време на време", смее се днес на хлапашките истории строгият мастър шеф. На времето, след поредната беля, той е получил няколко шамара от майка си и от яд решава да изхвърли цялата си колекция от играчки - автомобили, през балкона. "Майка ми ми разказа, че децата са се насъбрали под балкона, за да ги вземат, а аз съм крещял: "Не ги пипайте! Те са си мои!", а те са отвръщали: "Като са твои, защо ги изхвърли?". Такива момчешки лудории", споделя Ангелов.

Като хлапе той си е играел на фунийки, на "Стражари и апаши". "Правихме си шпаги от арматурни железа и се бодяхме. За съжаление, днешните деца не знаят нищо друго освен таблети и Ipad-и, истинската игра не им е позната", убеден е професионалният готвач. В училище Виктор се е "справял" някак си. Отличник е бил само по физическо възпитание, а по другите предмети е получавал предимно четворки. "При петица сме се радвали много вкъщи, а за шестиците дори не ми вярваха", признава си Ангелов. В 7-ми и 8-ми клас той се увлича по математиката заради учителя си. Малкият Виктор е обичал да си хапва всичко с изключение на едно - попара. Тя е причината той да избяга дори от детската градина и да разтревожи майка си.

"В 17 ч тя отишла до детската градина и е разбрала, че ме е нямало цял ден. Бяха дали попара за закуска. А аз смятам, че попарата трябва да се забрани със закон и да има наказателни присъди за хората, които приготвят и консумират попара. Тя ме отвращава! Ароматът, който се получава от смесването на топъл чай, масло и прогизнал хляб, плюс и без това миришещото сирене, ме отвращава. Затова съм избягал от детската градина. Майка ми е обикаляла с милиционери да ме търси, а аз съм стоял пред блока и съм я чакал", разказва през смях шеф Ангелов. Той си спомня, че в детската градина са давали само по едно кюфте на хлапе, но на другарките - по 2-3. Затова малкият Виктор редовно си прибирал по някое кюфте от техните порции, за което обаче бил наказван. Най-вкусните пържени картофки, които той е похапвал, били приготвени от баба му на село - с мас. Винаги когато гостувал на баба си и дядо си, те колели някое животно. "Гледаха за внучето софиянче да има някое по-луксозна храна на масата - дали прасе или агне. Аз много обичам яйцата. Чакам напролет да се появи пресният лук и си приготвям с него любимото ястие - яйца с пресен лук, малко червен пипер, бучка сирене и домашен хляб", споделя властелинът на гурмето. Той е баща на 3 деца - двама тийнейджъри и една малка принцеса на 6 г. и половина. Готви им каквото им се хапва.

"Обожават паста, често готвя и риба, а жена ми приготвя варивата", казва професионалният готвач. Неговият опит показва, че ако си имаме работа със злоядо дете, стратегията е да го включим в приготвянето на храната. "Трябва да започне да минава през ръцете му това, с което искаме да го храним, защото то отказва от неразбиране. Децата не обичат нещо, защото не го познават. Родителите обикновено им дават каквото и да е, за да не стоят гладни, което е тотална грешка. Когато малката ми дъщеря ми каже, че не обича да яде нещо, аз изпълнявам едно нейно желание, а после тя изпълнява моето желание - да опита какво съм сготвил. Оказва се, че не е гадно, както тя си мисли. А като сме го приготвили заедно, изграждаме доверие към продуктите у нея", убеден е Ангелов.

Домашен сладолед

Рецептата, която шеф Ангелов прави често и предлага да приготвим на хлапетата си, е за домашен сладолед. "Разбивам жълтъци и захар, прибавям малко избита сметана. Пюрирам ягоди. Смесвам всичко. Слагам го във фризера и след 4-5 часа имам готов домашен сладолед", издава тайната си шеф Ангелов. Грамажи обаче той не може да посочи, защото винаги готви "на око".

Люти чушки разплакват малкия Андре Токев
Аз подсказвах по математика, на мен по - български, признава той

Детството на Адре Токев минава между Германия и България. Няколко години малкият Андре прекарва и в Алжир. Игрите с немските и с българските хлапета обаче той определя като еднакво весели и забавни. В Германия Андре е играел предимно на футбол, тенис на маса, плуване. Там колоезденето и планинските излети също са били сред любимите му детски занимания. В България пък малкият Андре и другарчетата му често са играли на народна топка. "Много интересна ми се струваше и играта на фунийки", спомня си професионалният готвач. Според него като малък е бил послушен, но смята, че ако попитаме родителите му, те ще кажат, че е бил палавник. "Всяко дете е правило бели. Спомням си, че трябваше с майка ми и баща ми да гостуваме на техни приятели, но аз така се бях заиграл на футбол с момчетата на поляната, че забравих за това. След играта останахме да си говорим. Прибрах се вкъщи 10 мин. преди да трябва да тръгнем и родителите ми бяха бесни", разказва шеф Токев. Като 3-годишен пък любимото му забавление било да изхвърля навън различни предмети през прозореца.

"Хвърлял съм топчета от вълна, от които майка ми е щяла да ми оплете пуловер", споделя Андре. Неговата майка му е разказвала и за друго негово "геройство". Когато Токев е бил на 2 годинки и половина, баща му донесъл български люти чушки в Германия, с които малкият юнак е започнал да си играе. След играта обаче Андре решил да се пипне за очите, с което доста разтревожил родителите си. Членът на журито на "Мастър шеф" е израснал заедно с по-малката си сестра, с която се разбирали отлично. "Тя е мъжко момиче. Много сме си играли и сме се забавлявали с нея. Разбирахме се изключително добре", казва Токев. Като всеки ученик и той е имал и любими предмети, и такива, които не му се нравят. С удоволствие Андре е посещавал часовете по история и математика. "Разбира се, обичах много и спорта. Не обичах езиците, защото заради местенето ми в различните страни, ученето на език - български, немски и френски, ми е създавало трудности. Говоря няколко езика, но нито един не владея перфектно", признава Токев. Оценките в ученическия му бележник са били "шарени".

"Имал съм доста двойки, понякога получени заради невнимание или тийнейджърска глупост. Но после винаги съм ги поправял", споделя шеф Токев. Случвало му се е да го изпитват няколко дни подред и да получи слаби оценки, но с усърдно учене след това идвали и шестиците. В училище Токев не е пестил знанията си само за себе си и често е подсказвал на съучениците си. "По математика подсказвах, а по български език ми подсказваха на мен", смее се той. От малък професионалният готвач обичал много да си похапва и не му липсвал апетит. "Точно това ме накара да стана готвач. Като малък много обичах да ям, ровех се из тенджерите и не ме е интересувало какво точно има за хапване", разказва Токев. Завидният му апетит обаче не пречи на добрата му форма, защото винаги е компенсирал стабилното хранене със спорт. И майка му, и немската и българската му баби са се грижели той да е сит и доволен с вкусни гозби. "Готвеха ми много интересни и разнообразни ястия. Майка ми започна да готви българските гозби с немска закачка и ставаха много интересни. Родителите ми имаха ресторант и затова израснах между интересни ястия и винаги съм се хранил с вкусна храна", разказва Токев. И като хлапе, и сега, най-голямото му изкушение е шоколадът. Иначе от домашните вкусотии най-много обича картофени кнедли с патица и червено зеле, както и говежди роладини отново с кнедли и червено зеле. Шеф Токев обожава и немските наденици с горчица отгоре. "От българските ястия обичам салатите, които са най-различни и интересни на вкус, пълнени чушки, мусака, гювеч. А от десертите - баба ми правеше един много интересен, подобен на крем карамел. Много обичам и българската диня, която е с невероятен вкус", казва Токев.

Според него, ако имаме злоядо хлапе вкъщи, е много важно да открием какво точно харесва то. "Към любимите му неща трябва да добавяме компоненти, които пак да са интересни за него. Ако детето обича варени яйца, но не и спанак, може да приготвим яйцата с малко сиренце и спанак", съветва Токев. Той е горд баща на две вече пораснали дъщери - голямата е на 27 г., а по-малката на 22 г. "Те обичат храни от целия свят. Винаги когато съм със семейството ми, готвим заедно. Приготвяме италианска, японска, немска, френска, българска кухня. Малката ми дъщеря обича морски продукти - скариди, миди, омари, както и плодове, а голямата - шоколад и говеждо месо. Затова десертите са с плодове и шоколад", споделя Токев.

Горещо-студен десерт

Неговата лесна и бърза рецепта, която родителите могат да приготвят за своите хлапета, е за горещо-студен десерт с ванилов сладолед и малини. "Трябват ни 2-3 топки ванилов сладолед. Взимаме малини, които трябва да затоплим леко, в микровълнова или в някакъв съд на котлона, след като сме ги поръсили с малко захар. После заливаме сладоледа с тях и добавяме бита сметана", обяснява шеф Токев.

Петър Михалчев крал череши като хлапе
От детската градина мразя кисел и крем нишесте, разкрива суши майсторът

На пъпа на София - кръстовището на булевард "Дондуков" и улица "Раковски", е израснал шеф Петър Михалчев. Като малък не е пропускал да направи някоя и друга беля, но иначе се определя като послушно дете. В арсенала на поразиите на малкия Петър са чупенето на прозорци, убиването на гълъби, кражбата на череши. "Целихме с фунийки дебелите баби. Някои го приемаха с надсмешка, а други ни погваха с бастуните", смее се шеф Михалчев. Той има по-малък с 6 години брат. Двамата често са влизали в страшен бой с възглавници. Но иначе не са имали дразги помежду си. "Не сме се карали и за играчки, защото нямахме такива. Нашите играчки бяха прашки, тръба за фунийки и такива неща", споделя майсторът на сушито. С децата от квартала той е играел на фунийки, жмичка, стражари и апаши.

"Имахме и много опасни игри, сред които катерене по покривите. Скачахме на "Халите". Още си носим белезите", разказва Михалчев. Филмът "Банда BMX" излиза точно когато той е хлапе и става хит. "BMX-те бяха модерни. Ходехме на камилите в Южния парк, където имам доста падания. Опитвахме се да имитираме актьорите от филма", връща се към детските си приключения готвачът. Родителите му са се отнасяли с разбиране към юнашките му бели, но не са липсвали и наказания като забрана за гледане на телевизия или за излизане от вкъщи.

В училище шеф Михалчев е бил отличник по физическо възпитание, но с пеенето е бил много зле. По математика и български език е имал предимно четворки. Петър е учил в 1-во СОУ "Пенчо Славейков", където режимът е бил доста строг, но все пак са успявали да си подскажат със съучениците. "От час не съм бягал, но просто съм забравял да отида или пък съм закъснявал", разказва си шеф Михалчев. Той е убеден, че неговите набори биха дали всичко, за да се върнат поне за ден в училище, защото ученическите години са едни от най-хубавите и интересни в живота. От детската градина шеф Михалчев мрази десертите кисел и крем нишесте, защото му приличали на "повръщано". "Дори сега, като правим нещо с нишесте, казвам на колегите ми да внимават много, за да не видя тези топчета, защото ще ми стане лошо", казва той. Иначе обичал да си похапва толумбички, пълнени чушки, лозови сармички и баница.

Шеф Михалчев има 14-годишен син, който по думите му обича модерни храни. Татко Петър му угажда в кухнята, готвейки му каквото си поиска. "Вчера си пожела руло със зелен чай. Но обича и мусака", казва готвачът. Още от малък той се пали по готвенето, защото баба му готви много вкусно. Първият кулинарен шедьовър, който шеф Михалчев се е опитал да сътвори, е скумрия с портокали, но твърди, че ястието не му се е получило. "Още очакам да усетя, че нещата започват да ми се получават", скромно заявява той.

Бисквити с вода

Бързо и лесно можем да сготвим на хлапето си попара, съветва Михалчев. "Отворете един пакет бисквити, натрошете ги, изсипете отгоре им малко вода и ще получите нещо като бисквитен блат, който е много вкусен. Изчакайте 3 минути и после го хапнете с лъжичка", дава идея шеф Михалчев.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай