Вежди: Рисуването ми даде сила

Вежди без брада след лечението си в Берлин

Вежди: Рисуването ми даде сила | StandartNews.com

Вежди Рашидов направи инспекция на столичното Ларго веднага щом кацна от Берлин. Министърът на културата се завърна от мегаполиса, където се подложи на тежко лечение заради полип в гърлото. Сега той е силно втален, без брада, но с мустаци и изпълнен с енергия. Днес обиколи подземния град и похвали екипите - премиерата на страхотния квартал от древна Сердика вероятно ще бъде в края на януари. Друг топакцент от преливащия делови график на Рашидов е ремонтът на пловдивския театър. Скоро културтрегер номер едно ще прескочи до тепетата, арена на неговата бурна младост, за да се увери с очите си, че всичко в драмата върви по план след фаталния за трупата пожар.

Прочутият художник има покани от две столични галерии да покаже прекрасните около 50 акварела, които сътвори в Берлин - изпълнени с тъга и мъдрост, но и с много надежда и лирика. Изтънченият замах и философските им послания се вписват в най-доброто в жанра, създадено от Рашидов. Интересното е, че в началото на годината, без да знае какво го очаква, Вежди каза: "2015-а ще мине под знака на акварела". Първата му работа на немска земя, романтично листо в кафяво, се оказа посветена на д-р Снежа Бахарова - съпругата на министъра, която бдеше неотлъчно до него по време на мъчителните терапии. "Рисуването ме спаси, то ми даваше сили. От прозореца в клиниката виждах най-вече есенните дървета. Усещането беше доста тягостно - дори в толкова елитно медицинско заведение", сподели Рашидов.

Сега обаче той е в чудесна форма и лично следи не само ангажиментите по всички етажи на "Стамболийски" 17, но и подготовката в дома му за празниците. Вежди, който е отличен готвач и притежава изтънченото небце на познавач, обожава свинско с кисело зеле. Умее да го майстори като никой друг. Той е фен и на баниците в различните им версии. Цялата къща е украсена както винаги в подобни дни.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай