Ветеринарите организират национален протест пред МС

Ветеринарите организират национален протест пред МС | StandartNews.com

София. От българския ветеринарен съюз организират национален протест на гилдията пред сградата на Министерски съвет в столицата, предаде БНР. Лекарите заявиха, че с "политиката си в сектора държавата унищожава животновъдството и не изпълнява задълженията си за опазване здравето на хората".

Преди дни депутатите одобриха тарифата, по която ще се извършват плащанията на ветеринарите за изпълнение на Държавната профилактична програма за животните. Според д-р Мирослав Първанов новите цени са "дори под себестойността на предвидените дейности".

"Има една манипулация, която се прави от държавната администрация, че това е един протест за пари и че идеята е да източваме държавния бюджет. Тук не става въпрос за намаление на цените, а става въпрос за драстично намаление на цените – между 3 и 4 пъти", поясни той.

Първанов обърна внимание на факта, че това отношение на държавата води и до тежки последици и застрашава живота на хората, като предупреди, че в страната са започнали да се появяват отдавна забравени болести – туберкулоза, шарка, син език.

"Тепърва още по-лошо предстои. Мерките не са адекватни. Държавната профилактична програма се прави проформа. Не може по средата на годината да се приема тарифа, когато вече е трябвало да бъдат изпълнени половината от мероприятията", коментира още лекарят.

Ветеринарите ще изпратят писмо до Европейската комисия и до председателя на Комисията по земеделие е Европейския парламент, като смятат, че това поведение на държавата ще доведе до санкции в Брюксел.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай