Великден за малки и големи

Великден за малки и големи | StandartNews.com

Празничната неделя и топлото време ще допринесат за куп пъстри изяви из цялата страна. Най-дълго хоро, хиляди носии, гигантски яйца, шествие с факли са малка част от колорита, с който Възкресение ще бъде посрещнато в различните градове. Ето кои са най-интересните събития и тържества утре.

Най-дългото хоро във Варна

На входа на Морската градина до Двореца на културата ще се извие най-дългото великденско хоро във Варна. Началният час е 11 ч в неделя. На него ще се хванат танцьорите от продуцентска къща "Пирина", детски фолклорен състав "Меранза", танцови клубове "Шарена гайда", "Дивни танци" и много други. Ще пеят Илия Луков и Кичка Христова.

В 23,45 ч е Пасхална литургия в Катедралния храм "Свето Успение Богородично". Благодатният огън във всички храмове ще бъде доставен един час преди полунощ, уверяват от Варненската и Великопреславска митрополия.

В залите на Етнографския музей до края на април ще има изложба с великденски яйца, обредни хлябове, козунаци и картички и представени всички традиции на християнския обичай.

Хиляди носии в Разлог

Уникален фестивал под мотото "Хиляди носии на едно място" ще зарадва жителите и гостите на Разлог на втория ден от Великден, 13 април. Празникът на народните облекла започва в града в 10,30 часа на централния площад. Всеки гост ще може да се облече в носия и да се включи във фестивала, който се провежда за втора поредна година. "Ще се извият дълги народни хора, в които ще участват и гостите от страната и чужбина", разкриха организаторите на феста.
В Банско основната дума ще има Музикалната фолклорна група "Огражденска четворка", която започва концерта си в 11,30 часа на централния площад "Никола Вапцаров". Своя талант ще покажат и местни самодейци, които ще забавляват банскалии и туристи. За хлапетата е организиран конкурс за най-здраво великденско яйце.

Децата на Разлог най-много се радват на голямото яйце в центъра на града

600 факли на Царевец

Велико Търново по традиция посреща Възкресение с красиво факелно шествие. И тази година гражданите и гостите на старата столица ще имат уникалната възможност в нощта на Възкресение Христово да се насладят на зрелището от 600 факли, които ще озарят нощното небе на града. По традиция ще бъдат раздадени осветени великденски яйца и козунаци.
Крепостта Царевец ще отвори порти от 22.30 ч., а точно в полунощ Патриаршеската църква "Възнесение Господне" ще изнесе Благодатния огън.

Концерти в Бургас

Бургас ще отбележи Великден с богата програма от фолклорни, класически и детски концерти.
В неделя от 11.00 часа в двора на ОУ "Св. Климент Охридски" започва празничен великденски концерт, организиран от народно читалище "Изгрев 1909". По същото време пред храм "Св. Иван Рилски" ще се пее под наслов "Великденски послания".

Музика ще има и на едно от любимите места на бургазлии - градинката до часовника. Там от 11.00 бургаският духов оркестър ще изпълни любими на публиката класически изпълнения.

"Меден рудник" също ще е част от великденската музикална палитра. "От древността към вечността" е посланието, което в 12.00 ч. народните изпълнители Костадин Михайлов, Златка и Ирина Ставреви, Стоян Ганчев и Димитър Йорданов ще отправят към бургазлии от сцената в спортна зала "Никола Станчев". По същото време на площад "Тройката" започва и концерт на струнен оркестър "Великденско настроение".

Тържествената великденска пасхална служба ще започне в 23,30 часа в храм "Св. Иван Рилски" и ще бъде отслужена от Негово Високопреосвещенство Иоаникий и бургаското духовенство.

За удобство на бургазлии в нощта срещу Великден ще пътуват извънредни безплатни автобуси.

Гигантски яйца в Димитровград и Свиленград

Ако имаше национална класация за най-оригинално украсен град за Великден, то безспорно двама от най-сериозните претенденти в страната щяха да бъдат Свиленград и Димитровград. Управата на двата общински центъра се постараха да зарадват жителите на градовете си с оригинални, свежи и много пъстри хрумки. На зелената поляна пред общинска администрация на Димитровград кметът Иво Димов и екипът му сложиха гигантска великденска кошница със 16 писани яйца. Изработена от алуминий кошница е с диаметър над 2 метра, а яйцата от фибростъкло с размер XXXXXL. Идеята на местната управа е кошницата да бъде използвана и за Коледа, когато ще бъде напълнена с коледни подаръци за децата от Димитровград.

Преди няколко дни в Свиленград пред общинската администрация беше поставено Великденско гигантско яйце. То е метър и половина високо и е отлято от гипс. Върху него има истински картини- фантазни форми и разнообразни пролетни цветове на местните художници Ивалина Недева и Петър Джигов.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай