Вдигнаха блокадата с час по-късно на Кулата

Вдигнаха блокадата с час по-късно на Кулата | StandartNews.com

На ГКПП – Илинден през целия ден не пускаха тирове

Гръцките фермери вдигнаха бариерата на ГКПП - Кулата – Промахон с час закъснение в петък. Те гарантираха пред транспортния ни министър Ивайло Московски във вторник вечерта, че всеки ден ще пропускат тежкотоварни камиони от 11,00 до 16,00 часа. Стачниците отвориха частичен коридор за преминаване на тирове точно в 12,00 часа на обяд. Не е ясно защо се забавиха и не спазиха постигнатата преди дни договорка. Факт е, че чакащите тираджии в колоната с дължина от 2-3 километра се изнервиха. Но до ескалация на напрежението не се стигна. По-тежко е положението на гръцка територия, където опашката от камиони е почти 10 километра. На граничния пункт Кулата се състоя среща на наши превозвачи, които обмислят също протестни действия като отговор на своеволията на гръцките фермери. Отвореният коридор обаче успокои страстите и почти сигурно няма да се стигне до контраблокада, каквато направиха във вторник родните шофьори.

Фермерите затвориха движението за всички моторни превозни средства на ГКПП – Кулата – Промахон и на ГКПП – Илинден – Ексохи в четвъртък вечерта. На границата край Гоце Делчев в петък нямаше километрична опашка. По обяд имаше не повече от 30-40 тира. Протестиращите са уверили, че между 15,00 и 17,00 часа ще пропускат леки коли, микробуси и автобуси. После отново ще има „тапа" на браздата до 22,00 часа за всички МПС-та. Тогава ще бъде отворен нов прозорец, но няма да се пропускат тирове.

Представители на фирми за международни превози ще продължат да обсъждат общи действия заради продължаващите проблеми на българо-гръцката граница. Не спират и оплакванията на наши шофьори, които са принудени да минават по черни и тесни обходни пътища с тежките камиони в южната ни съседка, което е изключително опасно. Причината е, че на главните пътни артерии в Гърция има блокади, които спират трафика. Те се жалват и от мудната работа на гръцките митничари на ГКПП – Кулата - Промахон. Според родните тираджии митническите власти в южната ни съседка умишлено бавят обработването на документите при преминаване на границата в посока България. Нашите превозвачи са заявили готовност за протестни действия на границата, ако обстановката се усложни и не се спазва договорката за вдигането на блокадата от стачкуващите гръцки фермери. Транспортните фирми ще подготвят документи за претърпените от тях загуби от просрочени графици, неизпълнение на договори и компрометирани товари.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай