"Възкреси доброто": Пълна промяна на училището в Чипровци

"Възкреси доброто": Пълна промяна на училището в Чипровци | StandartNews.com

70 000 отпуска образователното министерство за обновяване на сградата

Основен ремонт ще бъде направен на училището в Чипровци, което се слави с уникалните си килими. Общината търсеше 70 000 лв., за да може да стартира обновлението на школото.

"Стандарт" разказа за проблема в рамките на кампанията "Възкреси доброто". Развръзката дойде вчера от министерството на образованието. В началото на седмицата ведомството ще преведе на школото парите за съфинансиране на ремонта, който е на обща стойност 460 000 лева. Парите са осигурени от европейски фондове благодарение на спечелен проект. Училището обаче търсеше 15% за съфинансиране, за да може да модернизира сградата си. От МОН съобщиха, че сумата, която ведомството ще им преведе, е заделена от икономии. "Това е втората добра новина за нас от месец насам", каза кметът на Чипровци Анатолий Първанов пред "Стандарт" веднага след като научи добрата новина.

"Без съфинансирането не можехме да започнем изпълнението му", уточни той. Проектът предвижда да бъде направена корекция на покрива на сградата, изолация и саниране, подмяна на сегашната дограма с нова, енергоспестяваща и пълна реконструкция на отоплителната система. "Сега тя работи със скъпата нафта, а след това ще премине на твърдо гориво", обясни г-н Първанов.

Той припомни, че първата добра новина за Чипровци бе включването на традицията за тъкане на килими в списъка на ЮНЕСКО за световното културно наследство.

Заслужаваме жеста

Светлана Тренчева, директорка

Нашето училище заслужава този жест. То е създадено през 1624 г. и в него са се учили бележити духовници, дипломати и книжовници, родени в Чипровци, но постигнали национално и европейско признание. До 2000 г. имаше паралелка по килимарство, с която съхранявахме традицията на ръчнотъканите чипровски килими. Тогава бе закрита, а ние в Чипровци се надяваме след признанието на ЮНЕСКО тя да бъде възстановена. За целта трябва да бъде възстановен и пансионът, който събираше деца от цяла България. В новия си вид той може да даде подслон и на деца от областите в Банат, Румъния, където живеят наследници на чипровчани, спасили се след потушаването на въстанието от 1688 година. Те също проявяват интерес към тъкачеството на чипровските килими. Училището е единственото в България, което има ботаническа градина с багрилни растения. С тях се боядисват преждите за килимите. Отглеждаме над 15 вида растения, някои изчезнали от флората на района, други донесени от Япония.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай