"Възкреси доброто": Фотографи спасяват от самотата

"Възкреси доброто": Фотографи спасяват от самотата | StandartNews.com

Снимки връщат радостта от живота за залезли звезди

Как един фотоапарат може да промени човешка съдба? При това - само за няколко седмици? Отговор дава проектът (НЕ)ВИДИМИ на студенти по фотография в Нов български университет и тяхната преподавателка Анастасия Грозева. Целта му била да изследва в продължение на няколко седмици живота на групите в обществото, за които не се говори и съществуването им като че ли е тайна. По простата причина, че хората трудно общуват с различните от тях.


"Искахме да се запознаем с тези хора и да ги покажем на обществото, защото те всъщност не са по-различни от нас", обяснява Анастасия Грозева. Първоначално били определени три целеви групи - деца, лишени от родителски грижи, деца с физически проблеми и хора в дома за възрастни хора - дейци на културата. Експериментът променя всички - студентите, които се включват в проекта, и "(не)видимите" герои. Идеята е да снимат по 5 участници във всяка група, да им разяснят част от тайните на визуалното изкуство, а след това им оставят собствените си фотоапарати, за да снимат и

да видят света през техните очи

"В началото беше трудно, защото никой не им беше казал как да се държат с децата в неравностойно положение, нито с възрастните хора", обяснява Грозева. "Самите участници ни гледаха с недоверие и малко от тях се съгласиха да участват", допълва тя. "Очаквах да видя в дома за възрастни дейци на културата в София хора пречупени от живота и отказали се от него. Всъщност се запознах с 94-годишната актриса Сия, която е много по-свежа от повечето млади хора", споделя един от студентите - Тео. "С нея се забавлявахме изключително много", подкрепя го и Ели. Сия ги изненадва с жаждата си за живот и отношението си към него. "Изглежда много млада, никога няма да й дадеш годините й", допълва Грозева. Сия ги изненадала и с любовна история, усмихва се Боби. В дома се запознала с няколко години по-млад ухажор от нея. Историята им била като в приказките. Всеки ден й подарявал я цвете, я нещо друго.

Поискал и ръката й с изискан годежен пръстен

но тя не се решила на тази стъпка заради годините. За съжаление, възлюбеният й се преселил в един по-добър свят. Друга актриса от дома - Добринка, пък разкрила на студентите, че докато била на сцената, отказвала да играе отрицателни герои - за да не позволи на злото да влезе в душата й. "Имаше в групата и един пенсиониран журналист - Величко. Той прие задачата с огромен ентусиазъм и в седмицата, в която им оставихме апаратите, е обиколил цяла София, за да снима. За съжаление обаче се оказва, че е натискал само копчето за включване и изключване", разказва Тео.

Беше с разбито сърце

Естествено отново му показахме всичко и му оставихме фотоапарата. Снимките му са чудесни", допълва Анастасия. "Сподели ни, че сме му върнали желанието за живот", допълва Тео.

Всички са категорични, че догодина биха участвали в подобен проект, като идеята е да се покажат различни социални групи. Най-трудно им било с децата с физически проблеми, защото студентите били притесни. Впоследствие обаче с тази група се работело най-лесно. А всички участници са категорични, че отново ще посещават децата и възрастните и ще си говорят с тях за фотография. И ще заведат при новите си приятели старите такива. Студентите носят на новите си съмишленици във фотографското изкуство деца баници и кексове. Малчуганите отвръщат с благодарствен надпис в рамка.

Най-щастливи от проекта обаче са майките

на различните деца. Тъй като заради физическото си състояние те не могат да държат фотоапарата, в задачата се включват и здравите братя и сестри в семейството. И децата снимат заедно. "Това е първото нещо, което могат да правят заедно", казва една от майките. "Малчуганите, лишени от родители, пък попиваха невероятно всяка информация. Наистина се получиха уникални снимки, с един друг поглед", не крие Грозева.

Резултатите от изложбата ще могат да се видят от 22 до 28 май във "Виваком Арт хол". От фотосите ще бъдат направени и картички, а със средствата от продажбата ще бъдат подпомогнати участниците в проекта от трите групи.

ПОДАЙ РЪКА

Търсят спонсори за 20 фотоапарата

"Осъзнахме, че променихме както себе си, така и живота на тези хора. Запалихме нова страст у тях. Много искаме да им осигурим по един фотоапарат, най-обикновен, компактен, за да продължат заниманията си", обяснява Анастасия. Засега търсенето на спонсори не е довело до резултат. Всъщност всеки от 20-те фотоапарата ще струва по около 100 лв. Така че сумата за промяна на един живот, а и на отношението на цялото общество към тези хора, е минимална. Търси се и печатница, която безплатно да отпечата благотворителните картички, плакатите за изложбата, както и спонсор за няколко билборда.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай