Въртят спекула с кори за баница

Въртят спекула с кори за баница | StandartNews.com

Хората от пограничните общини по западната ни граница правят планове за пазар при комшиите. По бакалиите в Крива паланка, Куманово и Цариброд, който още се казва Димитровград, и Сурдулица цените са по-ниски, а качеството е на ниво, твърдят перничани. Багажниците се пълнят с брашно, захар, прах за пране и олио, в саковете често има мръвки и кашкавал, разказват митничари. Според тях обичайно преди празници се завърта спекула с кори за баница от Сърбия.

При комшиите още има месарници, където прасетата висят на ченгел и показваш кое точно парче да ти се отреже. Предпочитани са и приготвените по домашна рецепта вешалици. Късовете свинско контрафиле са пушени и сушени, но вкусът им се определя не от технологията, а от натуралната храна за прасенцата, обясняват познавачи. Каймата е по 10 лева за килограм, но още се купува. На комшиите сиренето им е сирене, а не палмово масло, кашкавалът е узрял, изварата - блага, а каймак по нашите магазини няма. Сложен в ястията с месо е много по-вкусен от консервираната с Е-та заквасена сметана, разказва съдържател на ресторант в Перник.

Хората, които ходят само на пазар, не пропускат петъчните тържища. По времето на туршиите караха зеле и чушки, а сега носят домашна зимнина. Домашната ракия в Македония е под 4 лева за кило, но е дестилирана по старите технологии. Хит за ценителите на маркови питиета е сливовата "Жута Оса", която компании си поръчват вместо изискани марки уиски.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай