В Деня на будителите състезания по правопис

В Деня на будителите състезания по правопис | StandartNews.com

Шествие с факли на знанието в Кърджали

Вазови чествания и открити уроци прави Музеят на София

Тържества, шествия, концерти ще има в страната за Деня на народните будители на 1 ноември. Състезания по правопис ще са част от честванията. В същото време спорът трябва ли в нощта преди един от най-българските и най-патриотични празници да се почита католическият Хелоуин за пореден път раздели обществото.

Учители и ученици тръпнат в навечерието на 1 ноември - Деня на будителите. Навсякъде в страната се организират състезания, литературни конкурси и исторически беседи. В Сливен кметът приема новоназначени учители, а във Видинско честват 120-годишнина на местно читалище.

В Банско ученици ще се състезават кой пише по-грамотно за Деня на будителите. Надпреварата е вече традиционна, а възпитаници на Начално училище "Паисий Хилендарски" и СОУ "Неофит Рилски" в общинския център, на ОУ "Св. Климент Охридски" - Добринище, и Основно училище "Св. св. Кирил и Методий" - с. Места, ще премерят сили във владеенето на родния език. Победителите от миналогодишното състезание по правопис - учениците от ОУ "Св. Климент Охридски", тази година ще бъдат в ролята на домакини. За всички участници община Банско е предвидила тематични награди.

Навръх празничния ден пред паметника на Свети Паисий Хилендарски, автор на първото просветителско произведение в българската история, кметът Георги Икономов официално ще връчи приза "Будител на годината" за 2016 г. Всяка година престижната награда се присъжда на местни дейци, дaли приноса си в сферата на образованието и културата. Досега нейни притежатели през изминалите години са Йорданка Калистрина (2012 г.), Константин Икономов (2013 г.) и отец Георги Касапинов (2014 г.).

Истинско факелно шествие са спретнали в Кърджали в чест на радетелите на българската духовност. Там учители и ученици ще почетат тържеството пред паметника на Васил Левски, а след това възпитаниците на СОУ "П. Р. Славейков" ще поведат шествието със запалени факли, символ на знанието и свободата, по най-оживените места на областния град.

Кърджалийските ученици ще спазят и традицията отпреди век и ще носят портрети на просветители, възрожденци, революционери, писатели.

Музеят за история на София пък организира изнесени уроци за ученици. Те ще траят цяла седмица до 6 ноември и включват обиколка на част от постоянната експозиция плюс презентационна и практическа работа с децата.

Денят на народните будители започва да се чества през 1922 г. по предложение на Стоян Омарчевски. След известно прекъсване отбелязването му е подновено през 1992 г. по инициатива на Петър Константинов.

През тази година се навършват 165 години от рождението на българския поет и писател Иван Вазов. Той е сред най-ярките образи, останали в българската история, борещи се за утвърждаването на българщината. В негова чест и по повод Деня на народните будители Музеят за история на София организира "Вазови чествания в музея".

Русе избира посланик на свободния дух

Русенчета избират учители-посланици на свободния дух. Инициативата се провежда за трета поредна година и е посветена на Деня на народните будители. В навечерието на празника ще бъдат обявени резултатите от конкурса за учители "Посланик на свободния дух в моето училище", а избраните - отличени с едноименното звание. Това може да е учителят, който помага да се научават все нови и нови неща, да развиват учените своите дарби и умения, да изразяват гражданската си позиция и да бъдат отговорни. Преподавателят, който вдъхновява и насърчава децата да преследват мечтите си. Човекът, който ги води по пътя към успеха и ги подготвя за всички предизвикателства и трудности, които ще срещнат в живота. Учителите са номинирани чрез кратко видео от един ученик, от група ученици или от цял клас.

Навръх празника ще станат ясни и победителите в националния ученически конкурс за литературно творчество и журналистика "Стоян Михайловски". Конкурсът се провежда в два раздела "Литературно творчество" с тема "Свободата - този скъпоценен дар" и "Журналистика", където темата е "Дон Кихот или Хамлет? Или и двамата за излишни?". Творбите са разпределени в три възрастови групи - от т до IV, от V до VII и от VIII до ХII клас. Участват млади поети, писатели и журналисти от Русе, Варна, София, Казанлък, Велинград, Пловдив, Търговище, Шумен, Разград, Монтана, Троян, Тервел, Карнобат, Кърджали, Перник, Добрич, Сливен, Тутракан, Стражица, Провадия и др.

Откриват Клуб на учителите пенсионери

Навръх Деня на будителите - 1 ноември, учителите пенсионери в Сандански ще се сдобият със свой дом, където ще могат да се събират, разговарят. Той ще се казва клуб "Будители" и ще е в бившия Дом на учителя.

Шествие с деца от подготвителните групи в детските градини "Радост" и "Първи юни" ще тръгне от Стената със стометровото българско знаме и ще стигне до паметника на поета Пейо Яворов в парк "Свети Врач". Художниците от Сандански ще подредят изложба в галерия "Ликин", която е посветена на Деня на будителите.

В Салаш почитат легендарно читалище

Жителите на граничното село Салаш, община Белоградчик, отдават почит и се прекланят пред огромната дейност на своето читалище - "Развитие - 1896". Това съобщи секретарят на културната институция Даниела Иванова.

На този ден читалището навършва 120 години. По този повод ще има концерти на местния женски хор "Родни звуци", на хоровете от Белоградчик "Пей, сърце" и "Чаровни години", на симфониета - Видин.

Читалището в Салаш има легендарна история. През 1934 година учителят музикант Тодор Кръчков създал хор с 80 души и голяма духова музика. Хорът изпълнявал сложни песни и 8 оперети. Изнесъл 52 концерта из страната, а през 1961 година - и в зала "България".

Днес жителите на Салаш са само 100, но хорът - "Родни звуци" е оцелял, макар и с 8 жени. Тази година е участвал в пет фестивала в страната. Неотдавна пяхме и в сръбското село Ново корито, в което имаше празник на шипката, допълни Даниела Иванова.

Ученици от Пазарджик обединиха Хелоуин и Деня на просветителите

Раздават свитъци с фрази на възрожденците

Трябва ли да се празнува Хелоуин - католическият празник Вси светии, в нощта срещу Деня на будителите? въпросът и тази година разпали страстите.

"Възпитавам детето си да обича будителите, но няма как да му откажа маските и тиквата на Хелоуин, понеже на малките това им е забавно-карнавално", казва софиянката Петкана Петрова.

Все пак в Пазарджик учениците от горните класове на гимназията "Иван Сергеевич Аксаков" решиха да направят свещен компромис - обединиха двата празника. Те тръгнаха на шествие из улиците на града вчера. Учениците бяха облечени в дрехите на будителите възрожденци - Васил Левски, Христо Ботев, Райна княгиня, дори имаше и костюмирана като сестрата на Константин Величков - Теофана, разказаха учениците. Те предварително написали свитъци с мислите на будителите, които раздаваха като истински просветители на хората от Пазарджик, за да не забравят заветите на революционерите и пазителите на националната гордост.

"Идеята дойде от тях, попитаха дали ще се съгласим. След това отидоха в местния музей и в театъра, за да им помогнат с дрехите", заяви директорката на гимназията.

Шествието из улиците на града започна с фразата на Христо Ботев - "На теб, Българийо свещена, покланям песни си сега". Вечерта обаче учениците ще се преоблекат както им душа иска - с одеждите на духове, феи и зомбита.

В другите училища битката между Хелоуин и Деня на будителите се води в групите на различните класове във Вайбър и Фейсбук. Част от родителите подготвят празненства дори на своите първокласници, като предлагат децата да се съберат в някое заведение. Опонират им други родители, които недоволстват, че държавните училища не са се превърнали още в американски колежи. Учителките първоначално се съгласяват да питат директорката, но след това предоставят инициативата на родителите - който иска да празнува каквото си ще.

В Сливен слушат църковна музика

В Сливен ще случат източноправославна църковна музика в рамките на провеждащия се фестивал "Николай Трандафилов - Сливенец" за Деня на будителите. Ще има празничен концерт на пенсионерски клуб, откриване на документална изложба "Гордостта на сливенските интелектуалци", даряване на книги на читалища от региона и празничен концерт с участието на колективи при читалищата от Сливен и региона.

Два часа по-рано във военния клуб ще бъде представена книгата "Да знаем за войната, да пазим мира. 70 години от края на Втората световна война 1945-2015 година" - отпечатана с подкрепата на общински фонд "Култура".

В Ямбол ще се състои тържествено честване на празника пред барелефа на Ради Колесов на сградата на читалище "Съгласие 1862". В Деня на будителите ще бъдат наградени и млади таланти.

Годишна карта без пари дава библиотека

С Ден на отворените врати ще чества Деня на будителите регионална библиотека " Н. Вапцаров" в Кърджали. Регистриралите се читатели на 31 октомври, 1 и 2 ноември ще получат едногодишен безплатен абонамент, а най-малките читатели ще се включат в състезанието "Открий съкровището". По предварително зададени въпроси децата ще търсят верните отговори в книгите в детския отдел на библиотеката.

Навръх празника в Художествената галерия "Станка Димитрова" ще бъде открита изложбата със скулптори "Ретроспектива" на Зиятин Нуриев, роден в кърджалийското село Мост. Независимо от това, че Зиятин работи и живее в Истанбул, неговата връзка с България е непрекъсната, за което най-пресните свидетелства са изложбите му в Софийска градска галерия /октомври 2016/, Пловдив /2015/ и Варна /2014/. Експозицията "Ретроспектива" представя над 35-годишно творчество, като в нея са включени произведения от студентският му период до най-нови, правени през последните години.

Запалете свещта на знанието в тиквите

Иван Ласкин

На 1 ноември моето семейство и аз за пореден път ще отдадем почит на Народните будители! Който празнува Хелоуин в Деня на будителите, за мен е идиот! Хелоуин е разрешен за празнуване единствено за половината кандидат-президенти по обясними причини. Оня ден ми стана мъчно за Сашо Кадиев и Деси, които се смееха на село със странното име Пишурка. Драги мои, Кръстьо Пишурка е народен будител, театрал и преводач! Точно защото сега ги няма тези велики личности, утре ще празнуваме фестивал на бурката в хероин чайната Веселият мигрант! Осъзнайте се и запалете свещта на Будителството в тиквите, които стоят на раменете ви! Да живее България!

Показват в Бургас чашата на Сивин

Копие на чашата на великия жупан Сивин ще бъде сред сред интересните експонати в изложбата "Съкровище на словото" в Бургас. Изложението е по повод Деня на будителите. Чашата е била направена от сребро, преди да се покръсти българският народ. Ето защо и надписът "Богородице, помагай, Сивин велик жупан в България" е на гръцки - писмото на братята Кирил и Методий по това време още не било въведено в България.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай