В Ахтопол откриха порта като тези в Преслав, Плиска и Дръстър

В Ахтопол откриха порта като тези в Преслав, Плиска и Дръстър | StandartNews.com

Ахтопол. Старинна порта подобна на тези в Преслав, Плиска и Дръстър откриха археолозите в Ахтопол. Находката е част от античната и средновековна крепост Агатополис. Върху площ от 330 м2 е разкрит участък от крепостната стена с дължина 32 м. Запазени са основите на две външни и две вътрешни кули, както и прохода на една от портите на античния град.

Според археолозите северната порта с двете правоъгълни кули са построени през късноантичната епоха , а през средновековието са достроени две вътрешни кули, като по този начин е бил оформен окончателният й вид.

Изследователите са категорични, че най-близките аналогии на така изградената порта на Ахтопол се откриват в ранносредновековните български градове Плиска, Преслав и Дръстър, което свидетелства за голямото значение което са отдавали на Ахтопол владетелите на Първото българско царство.

Открита е и керамика от късножелязната епоха и монети от различни периоди. Те свидетелстват, че мястото е било интензивно обитавано през дълъг период от време и е претърпяло множество катаклизми. Находките ще постъпят във фонда на Исторически музей – Царево и ще бъдат експонирани в бъдещия музей на гр. Ахтопол. С финансирането на редовни проучвания в района местната власт работи за изграждането на цялостна стратегия за развитието на археологически резерват Агатополис.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Тагове:
Коментирай