В Южна Корея да се разкрасяваш е престижно

Корейците лидери в пластичните операции

В Южна Корея да се разкрасяваш е престижно | StandartNews.com

В Южна Корея да се разкрасяваш е престижно

 

"В Южна Корея добрият външен вид е задължителен. Почти всяка четвърта жена е с пластична операция", пише журналистката Kaнг на страниците на немското издание Die Zeit.

Пластичната хирургия е ежедневно явление в страната, а козметичната хирургия става феномен на масовата култура в края на 80-те години, когато Южно Корея се превръща в "пластмасова република". Най-популярната операция сега е двойната блефаропластика на клепачите, в резултат на която очите стават по-големи и по-кръгли.

"Известни личности разговарят по телевизията за своите пластики, родителите даряват операции на децата си при завършване на училище", казва Канг. "Метростанциите в Сеул са препълнени с плакати на козметични клиники, а в района на Гангам те се намират на всяка крачка."

Южна Корея наброява 51 милиона жители, заради което е и лидер по най-голям брой пластични операции на глава от населението. Според последните данни на Международната асоциация по пластична хирургия през 2015 г. в страната са извършени 1,556,234 хирургични вмешателства, като се вземат предвид и инжекциите с ботокс. Сред пациентите има и туристи, предимно от Китай, а Сеул днес се смята за световна столица на пластичната хирургия.

В Корея конкуренцията при намиране на престижна работа е огромна и.с надеждата да подобрят шансовете си по време на интервю някои променят дори лицето си. Може би и заради това жителите й поставят жестоки изисквания към потомците си при изграждане на тяхната кариера, а те от своя страна правят всичко възможно, за да отговорят на техните очаквания. "

В Южна Корея външният образ не е единствено личен избор - всеки човек представя чрез себе си общността и семейството, казва професорът по корейски изследвания Йоанна Елфинг-Хван. Според някои анализатори чрез пластичната хирургия се печелят много пари, особено като се има предвид, че тя е тясно свързана с козметичната индустрия, която играе важна роля за икономиката на страната. Годишният оборот на южнокорейската козметика е приблизително 6,3 милиарда евро.

Идеалите за красота в Корея днес се виждат на всяка крачка. Магазините за козметика са препълнени с чудодейни кремове, рекламните банери в търговските центрове показват европейски модели и азиатци с бяла кожа. Хората харесват „малкото лице“ на Ема Уотсън и големите сини очи на калифорнийския модел Бела Хадид. Според мнението на изследователя на феминизма Tae Hee-Won ориентацията към Запада е положила началото и популярността на пластичната хирургия.

Под натиска на козметичната индустрия и корейските мъже харчат повече пари за козметика, отколкото мъжете в други страни. Според статистика на правителството от 2017 г. 22% от корейските жени са имали пластични операции и 2% - от мъжете. "

Но има и такива, които се противопоставят на тази тенденция. Като например движението Escape the Corset ("Отърви се от корсета"), което сега набира популярност в социалните мрежи. Младите корейски жени публикуват снимки на счупени консумативи за грим и клипове, на които се вижда как режат дългите си коси. Така те символично свалят корсета от идеалите за красота.

"Свободата да изглеждаш така, както желаеш, като цяло е скромна мечта. Но ако не мечтаеш за това в Корея", пише в заключение Канг.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай