Ути готви 70-килограмов сом на Никулден

Лео черпи 2000 с рибена чорба в Бургас

Ути готви 70-килограмов сом на Никулден | StandartNews.com

Стара Загора. Седемдесеткилограмов сом, дълъг цели два метра, ще бъде голямата атракция в Никулденското шоу на Ути Бъчваров в Града на липите. Мустакатият звяр е уловен по заръка на общината от двама елитни въдичари. Това са председателят на старозагорския спортен клуб по риболов Валентин Тотев и старши треньорът на националния отбора по сладководен риболов Калин Митранов. Най-странното е, че сомът е попаднал в капана на майсторите не в някой водоем, който бъка от риба, а в изоставените пресевни на река Тунджа край село Шаново. За прословутия двуметров тиган на Ути, изработен от чело на локомотив, са уловени още близо 50 килограма по-дребна риба.

Кулинарят-шоумен, водещ на предаването на БНТ „Бързо, Лесно, Вкусно”, ще се развихри в ранния следобед на Никулден на площада пред общината в Стара Загора. Той е обещал да извърти 1000 порции риба и вкусна рибена чорба от 7 вида риби, които ще раздаде на гражданите.   

За празника ще почерпи и общината, която е осигурила от известна винарна 200-литрово буре с вино. В съшия ден старозагорските деца ще посрещнат Дядо Коледа и ще бъдат запалени светлините на градската елха и украсата. Ще бъде  открит официално и австрийският коледен базар.

Италианският майстор готвач Лео Бианки пък ще почерпи 2000 бургазлии и гости на града с рибена чорба. Той ще развърти черпака на Никулден на площад „Тройката" в морския град. Мераклиите ще могат да наблюдават отблизо процеса на приготвяне, а след това и да опитат от ястието. Дегустацията на специалитета ще бъде между 12.30 до 15.00 часа. След това гостите на събитието ще могат да се стоплят и с греяно вино, като напитката ще бъде приготвена и сервирана на място.

Преди обяд водещият на „Какво ви забърка Лео” по TV7 ще покаже как се приготвя най-вкусната рибена чорба по най-лесния и традиционен начин. Той ще даде практични и полезни съвети на всички какво да сложат на трапезата за празника на рибарите.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай