Удрят ли ни мощни жеги? Говори Петър Янков

Направи прогноза и до края на юли

Удрят ли ни мощни жеги? Говори Петър Янков | StandartNews.com

През следващите дни чувствително ще се повишат температурите у нас. Те ще бъдат от порядъка на 30-36 градуса. В събота ще бъде най-топло от цялата седмица - между 32 и 38 градуса. Това прогнозира синоптикът Петър Янков пред Bulgaria ON AIR.

По думите му по-прохладно ще бъде по морето - с температури около 30 градуса.

"Морският бриз ще създава прохлада и ветровете ще бъдат предимно от североизток - изток, така че там високите температури ще се усещат по-приемливи", коментира Янков. 

"По цялото Средиземноморие времето ще бъде сухо, слънчево и топло. В южните ни съседки температурите ще бъдат от порядъка на 33-36 градуса - в Гърция. По-неприятни ще се температурите на запад по Средиземноморието. Там ще се задържат между 35 и 42 градуса. Най-топлата европейска столица ще бъде Мадрид", констатира Янков.

Според него тези високи температури се дължат на характерното разположение на мощен антициклон над Атлантическия океан, а също и на високото налягане във високите части на континента. След понеделник и вторник се очаква нормализиране на времето с температури между 29-32 градуса.

"До края на юли месец валежите ще бъдат оскъдни. Нови се очакват в югозападните райони в понеделник. Оскъдни валежи ще има и около 27 юли", подчерта той, като допълни, че българското Черноморие ще бъде най-прохладното и приветливото по отношение на температури.

В планините - на около 1500 метра, градусите ще бъдат между 20 и 25. На над 2500 метра ще спаднат до 12-15 градуса, заради което връхните дрехи са задължителни. 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай