Учителите искат допълнителни 10 млн. лв. от бюджета

Преподавателският синдикат засега няма да се включва в протестите

Учителите искат допълнителни 10 млн. лв. от бюджета | StandartNews.com

София. Почти 10 млн. лв. са необходими за финансиране на системата от училищата и детските градини, съобщи председателят на учителския синдикат към КНСБ Янка Такева. По думите й парите са договорени с предишните управляващи и са необходими до края на годината.

Засега учителите няма да се включват в протестите, каза още Такева пред Нова телевизия. Тя определи премиерът Пламен Орешарски като достоен човек, защото три пъти се е извинил за гафа със седянката по времето си като финансов министър в правителството на тройната коалиция.

„Надяваме се чрез актуализацията на бюджета и повишаване на разходната част да получим до края на тази бюджетна година 9,4 млн. лв. допълнително дофинансиране на системата на българските училища и детските градини. Тези пари са необходими за увеличение на заплати в онези 17% от училищата и градините, където заплатите не бяха повишени в началото на тази година. Имаме уверението, че тези средства ще бъдат намерени. Разбрахме се през септември със социалните партньори размерът на дофинансирането да бъде обсъден отново", заяви тя.

По думите й учителите имат социални и икономически искания, които се надяват да бъдат изпълнени чрез актуализацията на бюджета и повишаване на приходната му част.

„Заедно с председателя на КНСБ Пламен Димитров проведохме среща със Сергей Станишев и г-н Цонев като председател на бюджетната комисия. Имаме уверението, че тези средства ще се намерят в бюджета", допълни Янка Такева, като уточни чрез сумата ще бъде изчислена окончателно през септември.

Тя съобщи, че се извършват ремонти на над 150 учебни заведения. В 15 от тях ремонтите ще продължат и след 15 септември, но по думите на Такева са взети всички мерки те да не затруднят учебния процес.

КНСБ има своята позиция по отношение на протестите, засега не се предвижда участие на конфедерацията и нейните основни членове в протестни действия, допълни още председателят на учителския синдикат.

На въпрос как се отнасят синдикатите към премиера, който като финансов министър в правителството на Сергей Станишев нарече среща по повод учителската стачка тогава "седянка", Такева отговори: "Мисля, че сега премиерът Орешарски си е взел поука и е забравил "седянката". От тогава той три пъти се извинява на българските учители. Мисля, че това е едно достойно поведение за един министър-председател".

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай