Цветанов призна, че познава бащата на съдия Тони Гетов

Адвокатът на Цветанов поиска отвод на съдията

Цветанов призна, че познава бащата на съдия Тони Гетов | StandartNews.com

София. Цветан Цветанов потвърди информацията, че се е познавал с бащата на съдия Тони Гетов. Това съобщи БНР. Днес Софийски градски съд гледа делото срещу него, а един от свидетелите е Калин Георгиев.

"Не искам да има никакви съмнения, че бих могъл да имам някакви контакти със съдията. Това, което излезе в публичното пространство, отговаря на истината, така, че в тази посока съдията е този, който ще прецени дали да си направи отвод. Аз бях добър приятел с баща му. Никога не съм правил връзката, защото като съм познавал баща му, който почина, той винаги е говорил за сина си като адвокат, и не съм правил тази връзка, свързана с моето дело", каза бившият вътрешен министър от подсъдимата скамейка.

Да изчакаме решението на съдията. Той е длъжен сам да си направи отвод, ако има съмнения за безпристрастността, коментира адвокатът на Цветанов - Менко Менков. По-късно адвокатът поиска отвод на съдия Тони Гетов. Съставът на съда не може да осигури безпристрастен и справедлив процес, обясни той. Прочитанията на статиите за приятелството между Цветанов и бащата на съдия Гетов са многобройни и по този начин хората остават със съмнение за несправедлив процес, каза още адвокатът.

"Баща ми никога не е бил приятел с Цветан Цветанов". Това заяви Тони Гетов в началото на днешното съдебно заседание, цитиран от БГНЕС.

"Отвод няма да си направя, защото не са налице основанията, посочени в Наказателно-процесуалния кодекс. Ако аз си направя отвод, това би означавало, че съм нарушил закона и че съм в тежка зависимост на поръчителите на написаното в агенция ПИК. Аз желая да бъда зависим само от закона и съвестта си", подчерта съдията.

Гетов цитира разпоредбите на процесуалните закони в други европейски страни. "В процесуалния наказателен закон на Германия са предвидени основания за отвод, почти покриващи тези в нашия НПК, там е посочено, че съдията е длъжен да се отведе, когато е налице негов личен интерес по конкретното дело или много тесен личен контакт с подсъдимия", обясни той на заседанието по делото срещу Цветанов.

"Нямам представа дали баща ми Петко Гетов е участвал във фирма, която през периода 1998-1999 година е извършвала строителни дейности в имот на Цветан Цветанов, нямам представа дали баща ми познава Цветан Цветанов. В семейството той никога не е споделял подобно нещо, баща ми цял живот е бил строител по професия, но никога не е споделял в семейството си кои са били негови клиенти", каза още той по повод признанието на Цветанов. И изтъкна, че не се е виждал с бившият вътрешен министър.

"Баща ми почина на 2 май 2003 година почина, тоест пред 11 години, дори и да е имало познанство между него и Цветанов, това как ще повлияе между днешния процес?", попита съдията.

Стандарт Нюз припомня, че преди две седмици в медиите се появи информация, че бащата на съдия Тони Гетов, който гледа делото срещу Цветанов, е работил на вилата му. Запознати твърдят пред журналисти, че Гетов и Цветан Цветанов се познават около 16 години.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай