Неделя,

ЦИК отваря партийните подписки за проверка

От: Администратор -
1876
ЦИК отваря  партийните подписки  за проверка
A
A
A

От петък всеки избирател ще може да провери дали името му е използвано без негово съгласие в нечия партийна подписка за регистрация на местния вот. ЦИК отново осигурява такава възможност на сайта си. Там е създадена специална секция "За избирателите", където да бъде проследена евентуалната злоупотреба с лични данни.

Гражданите могат да влязат в системата едва след като ГРАО извърши своя проверка на подписките. За това службата разполага с три дни. Тъй като процедурата по регистрация тече от вчера, едва в края на седмицата ще стане възможно да се осъществи и граждански контрол.

Проверката няма да е възможна само за местните коалиции, които се регистрират в общинските избирателни комисии. Те нямат законово задължение да обявяват публично подписките.

Ако избирател установи, че името му е използвано неправомерно, може да подаде жалба до Комисията за защита на личните данни - отново чрез онлайн формуляр. На европейските избори м.г. жалбите за злоупотреби бяха 1600, на парламентарните намаляха до 52. При установени нарушения гражданите могат да поискат името им да бъде заличено.


Всички новини от категория Любопитно.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички