Тренировка с биячи за изборите

Тренировка с биячи за изборите  | StandartNews.com

Преди да премерят сили на изборите, основните политически опоненти ще се впуснат в битка с яйца по Великден. Как празнуват кандидат-депутатите? Какви са техните трикове в боядисването? Коя е най-добрата рецепта за козунак? Мераклиите за парламента разкриха пред "Стандарт" своите малки тайни на Възкресение. Празникът е любим на водачката на листата на ГЕРБ в Кърджали Цвета Караянчева. За всеки Великден тя боядисва по 100 яйца, които раздава на съседи и приятели. В Кърджали християни и мюсюлмани заедно отбелязват празниците си. Както те на нас ни носят за Байрама баклава, мекици, бонбони или месо, ние им даваме яйца и се чукаме с тях за празника, разказва Караянчева. Тя боядисва яйцата в съботата преди Великден. Първото винаги е червено, а следващото - синьо. Лазурният цвят й е любим, защото отговаря на очите й. Караянчева обича много и жълтото особено в комбинация със синьо. При боядисването на яйца тя използва всякакви бои, но най-обича седефените.

Освен у дома Караянчева боядисва яйца и на традиционния конкурс, който всяка година младежкият ГЕРБ в Кърджали организира. Тази година събитието ще е в четвъртък от 11,00 ч в градската градина.
Съпартийката й от Бургас Диана Йорданова е майсторка на великденски кифлички. Тя е на шесто място в листата на ГЕРБ в морския град. Кифличките са любими на нейните деца. Йорданова признава, че заради прекаленото време, което отнемат, ги прави главно за Възкресение.

За празничните кифлички са нужни две чаени чаши брашно, 1 кубче мая, 1 супена лъжица кисело мляко, 1 чаена чаша затоплено прясно мляко, захар 5 супени лъжици, 1 кафена лъжица сол, жълтък от 1 яйце, 1 супена лъжица масло и течен шоколад за плънката. Кандидат-депутатката шупва маята в прясното мляко с малко захар. Замесва всичко без шоколада в тесто, прибавя млякото с маята и оставя тестото около час да втаса. През това време приготвя втория слой, който е шоколадов. Той се състои от 2 супени лъжици брашно, сода бикарбонат 1 щипка, 3 супени лъжици захар, белтъка от яйцето, прясно мляко половин чаена чаша, отново затоплено и 2 супени лъжици какао и 1 чаена лъжичка масло. Първо се разбърква захарта и брашното в яйчния белтък. Получава се гладка смес. Загрява млякото с какаото и я добавя при непрекъснато бъркане, за да не се пресече. Хубаво е млякото да е или на водна баня, или в специален съд за варене на мляко, за да не загори. Когато сместа се сгъсти, добавяме маслото, оставаме да се охлади и върху хартия за печене или върху алуминиево фолио разстиламе сместа на тънък блат и я оставяме да престои в хладилника, докато втаса другото тесто, съветва Йорданова. Готовото цяло тесто се разточва върху набрашнен плот във формата на правоъгълник 20 на 40 см. Отгоре слагаме шоколадовия лист (без фолиото) и навиваме на руло, казва кандидат-депутатката. От центъра към краищата с точилка внимателно започваме да разточваме отново до размера 20 на 40 см - тестото става шарено, обяснява тя. След това нарязваме на ромбоиди - във всяко ъгълче слагаме по малко от течния шоколад и завиваме кифличките. Оставяме ги да втасат около 30 мин, намазваме ги с малко жълтък, поръсваме със захар и сусам и ги печем в предварително загрята на около 200 градуса фурна за 20 мин. Добър апетит, пожелава герберката.

Червените също се славят като големи кулинари. Рецептурник на половин век пази семейството на Милко Багдасаров - водач на листата на БСП в Кърджали. Баща му Петър бил отявлен майстор-сладкар. И дори навремето получил медал за вкуснотиите. Беше на първа страница на вестник "Работническо дело"със снимка, спомня си Милко. И дори цитира по памет надписа под фотото, че Петър Багдасаров е човекът, направил най-много торти. Броячите на социалистическия труд от далечната 1972 година изчислили, че през ръцете му са минали над 2,8 млн. сладкиша. Беше ненадминат - дойдеше ли Великден, викаха го навсякъде да помага за козунаците, признават Багдасарови. Архивните рецепти не се различават по нищо от сегашните. Но майсторлъкът е в месенето. Да е меко тестото, леко да лепне, за да е сладък козунакът. И да е топло, много топло, като втасва. Това са тънкостите на приготвянето му, пишело в бележките на бай Петър по сладкиши. В дома на земеделската експертка Светла Бъчварова задължително се прави и украса от яйца. "Извън традиционните боядисани яйца, курабиите и козунака в нашата къща правим още нещо - използваме и черупките на яйцата за украса", сподели пред "Стандарт" Бъчварова. И признава, че дори изненадва приятели с фините подаръци.

"Шарените черупки се правят изключително лесно - разтръскайте яйцето, за да се разбие жълтъкът, след това пробийте две дупчици в двата края", обяснява в детайли водачката на червената листа в Пловдив-област. След това трябва да изсипете в купа съдържанието на яйцето, лесно може да го направите, издухвайки го с тънка сламка. "А като остане само черупката - можем да я оцветим по различни начини", добавя Светла. И предвидливо съветва, че тъй като даровете няма се консумират, може спокойно да използваме не само хранителни боички. Рисувайте на воля, смее се дамата. И добавя, че след като изсъхнат рисунките, може да добавим лак на черупката. А после прокарваме през двете дупчици тънка панделка или цветна лентичка. "Можем да ги окачим на различни места - на лампата, да направим великденско дръвче или където вашата фантазия ви отведе", добавя Бъчварова. Не бързайте да изхвърляте съдържанието на яйцата - спокойно може да ги използвате за козунаците, кифличките и въобще всички лакомства, които приготвяте за празничната трапеза.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай