Трамвай реликва вози софиянци днес

Бродирани гербове, въртящи се седалки и безупречен ретро стил очакват ценителите на стари возила

Трамвай реликва вози софиянци днес | StandartNews.com

София. В ретро трамвай ще могат да се повозят столичани и гости на града днес. Маршрутът му е от кв. "Иван Вазов" до пл. "Журналист" между 10 и 17 часа. А появата му по софийските улици е част от Деня без автомобили - една от инициативите на Европейската седмица на мобилността 2013. Трамваят е истинска реликва. Внесен е от Германия през далечната 1935 г. и е обслужвал столичния градски транспорт до 1970 г. по една от най-натоварените линии - гара Подуяне - гара Захарна фабрика. "Машината е с уникално електрическо оборудване, в днешно време вече не се срещат толкова добри изпълнения", казва инж. Николай Николов, началник на депо "Красна поляна". Най-специалното в ретро возилото е неговата въздушна спирачка. "В случай на някакъв инцидент или ако се наложи аварийно спиране, може да го направи и сам", обяснява инж. Николов.

След като е спрян от движение през 1970 г., трамваят е бил в почивка цели 28 години. През 1998 г. е реставриран по случай 120-годишния юбилей на София като столица на България.

Уникалният и луксозен външен вид на возилото е възстановен до 90% и днес е трамвай мечта в сравнение с тези, в които столичани се движат ежедневно. Дъбовата облицовка и пердетата, на които е избродиран ръчно гербът на София, са само част от красотите, на които пътниците могат да се порадват. Една специална екстра на ретро возилото са въртящите се седалки. Те са направени специално за удобство на пътниците, за да не се налага да пътуват назад, когато трамваят тръгне в обратна посока, без да обръща.

От реставрацията му до сега атрактивният трамвай участва в различни мероприятия, организирани от Столична община. Освен това се предлага и под наем за абитуриентски балове и сватбени тържества. Тези, които желаят да се повозят днес, да не забравят обаче да си купят билетче.

Отново днес от 19 ч на бул. "Витоша", между ул. "Алабин" и ул. "Иван Денкоглу", на открито ще бъде прожектиран филм за историята на трамваите на София. Идеята за заснемането му е на сдружение "Градски транспорт и инфраструктура". Самата прожекция ще бъде осъществена по нетипичен начин с помощта на друг исторически трамвай, доставен в София през 1924 г. Желаещите могат да го разгледат между 18 и 19 ч.

Тъй като по традиция днес няма да има автомобили по улиците, в част от центъра на София ще бъде разрешено движението само на градски транспорт, велосипеди и пешеходци. Идеята за провеждане на такъв ден произлиза от Франция и се осъществява за първи път през 1998 г. На улиците "Раковски" и "Московска", които са включени в ограничението, за втори път ще бъдат поставени мобилни станции за измерване нивото на замърсяване на въздуха. Това беше направено и в началото на седмицата, когато движението в района не беше спряно. Целта е да се направи сравнение на резултатите от двата дни, за да разберат гражданите колко по-чист въздух бихме дишали, ако използваме по-малко автомобили. Инициативата е изцяло в духа на тазгодишната тема на седмицата на мобилността: "Чист въздух - ти си на ход!".

Желаещите да се пораздвижат могат да се включат в "Активната неделя", организирана от сдружение "Велоразходка". Ентусиастите се събират в 10,30 ч на езерото "Ариана", за да изминат заедно 20-километров маршрут през парка на свободата, Ловен и Южен парк.

А ако искате да разгледате София от друг ъгъл, можете да се повозите на велофайтоните, които ще тръгват от пл. "Княз Александър I" и ще кръстосват столичните улици.

В тазгодишната Европейска седмица на мобилността се включиха 34 организации, а броят на събитията бе над 40. В рамките на инициативата се проведоха няколко обучения за малки и големи "Безопасно с колело", първото от които беше в деня на откриването пред посолството на Холандия. А на 18 септември отзивчиви полицаи дежуриха по най-натоварените велосипедни артерии в София и разясняваха на колоездачите правилата за безопасно движение.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай