Терзиева разпореди възстановяване на трафика

Терзиева разпореди възстановяване на трафика | StandartNews.com

Брюксел. Министърът на регионалното развитие Десислава Терзиева е разпоредила на Агенция „Пътна инфраструктура" да предприеме всички мерки за възстановяване на трафика в пострадалите от наводненията и обилни валежи райони на страната, както и за максимално бързо отстраняване на щетите, причинени от бедствието. Това съобщиха от министерството на регионалното развитие. Министърът поддържа непрекъсната връзка с ръководството на Агенция „Пътна инфраструктура".

В област Велико Търново две мостови съоръжения на път І-5 Русе-Велико Търново са в аварийно състояние. Участък от път ІІ-55 /подхода към прохода на Републиката/ е прекъснат в района на Килифарево. Около 200 м от пътя е разрушен от приливна вълна и е непроходим. Проходът на Републиката е затворен. До възстановяване на движението шофьорите на тежкотоварни автомобили, пътуващи от Северна към Южна България, трябва да преминават през прохода Шипка. Тежкият трафик от Южна към Северна България е насочен през Ришки и Котелски проход. Южният пътен възел на Велико Търново беше залят от около метър вода. Нивото в момента е спаднало и аварийните екипи почистват наносите.

В област Габрово има проблеми с подпорните стени на пътя Трявна-Дряново. Целият трафик е пренасочен през прохода Шипка.

В област Добрич има затворени пътища в следствие на преливане на реки и обилните валежи. Ограничено е движението по път ІІ-27 Добрич - Балчик, ІІ-71 Добрич - Оброчище, път ІІІ-902 Оброчище - Рогачево - Кичево - Варна и по път І-9 Варна-Балчик в района на Кранево. Движението по останалата част от републиканската пътна мрежа в област Добрич е нормализирано.

В област Варна към настоящия момент няма регистрирани щети по републиканската пътна мрежа и затворени републикански пътища.

Веднага след оттичане на водите екипи на Агенция „Пътна инфраструктура" ще започнат огледи на пътната мрежа в областите Варна, Добрич, Габрово и Велико Търново, за да се направи оценка на състоянието на пътната мрежа, нанесените щети и мерките, които ще се предприемат в максимално кратки срокове за възстановяването й, увериха от министерството.

Информацията за обходните маршрути се публикува своевременно на интернет страницата на Агенция „Пътна инфраструктура". Информация за състоянието на РПМ може да се подава и получава от Ситуационния център на АПИ на тел.: 0700 130 20.

"Геозащита"-Варна информира, че към момента не е установено активизиране на свлачищни процеси в регистрираните свлачища в областите Варна, Добрич, Бургас, Сливен, Ямбол и Шумен. Предвид усложнените метеорологични условия "Геозащита" – Варна продължава засиленото наблюдение.

Министерството на регионалното развитие (МРР) като принципал на ВиК дружествата с държавно участие следи за състоянието на 9 от язовирите, които приоритетно се използват за питейно водоснабдяване, казаха още от МРР. Към настоящия момент няма регистрирана опасност от неконтролирано преливане на язовирите:
• язовир „Студена", стопанисван от „В и К" ООД, гр. Перник;
• язовир „Среченска бара", стопанисван от „В и К" ООД, гр. Монтана;
• язовир „Христо Смирненски", стопанисван от „В и К" ООД, гр. Габрово;
• язовир „Боровица", стопанисван от „В и К" ООД, гр. Кърджали;
• язовир „Камчия ", стопанисван от „В и К" ЕАД, гр. Бургас;
• язовир „Ясна поляна", стопанисван от „В и К " ЕАД, гр. Бургас;
• язовир „Ново Паничарево", стопанисван от „В и К " ЕАД, гр. Бургас
• язовир „Йовковци", стопанисван от „ВиК Йовковци" ООД, гр.В. Търново;
• язовир „Асеновец", стопанисван от „В и К " ООД, гр. Сливен.
От ВиК дружествата се осъществява непрекъснат мониторинг на състоянието на деветте язовира, категорични са от МРР.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай