Аспарухово продължава да бедства

Аспарухово продължава да бедства | StandartNews.com

Варна. Варненският квартал Аспарухово продължава да бедства. Цяла нощ продължиха спасителните операции. По данни на вътрешния министър Цветлин Йовчев жертвите са девет във Варна и една в Добрич, по данни на общината загиналите са 11 души. Сред тях са и две деца. Трима души се издирват.

Вижте как можете да помогнете на Варна!

 

Премиерът Пламен Орешарски пристигна във Варна, заедно с Цветлин Йовчев са в кризисния щаб.

Издирвателните дейности продължават. Още снощи са били евакуирани хората от критичните райони, съобщи още министърът.

Потопът е отнесъл коли, предмети и домакински уреди, изкоренил е дървета и е съборил електрически стълбове. Няколко коли са една върху друга отнесени в морето.

Дъждът валя цяла нощ, спря малко преди 8 часа сутринта, но впоследствие отново започна.

Мобилизирана е цялата техника на гражданска защита, на военните и на общината. В спасителната акция са се включили и доброволци, които обаче се чудят какво да правят, защото по думите им няма създадена организация.

Потоп в страната:

Понеделник ще е ден на национален траур

И Добрич е наводнен

50 къщи под вода в Дряново

Щети за милиони в Килифарево

Йовчев: Държавата действа от първия момент

Орешарски: Координирам цяла нощ

Президентът изрази съболезнования за жертвите на потопа

На място са пристигнали девет екипа, а после са мобилизирани и още. Военната техника се опитва да разчиства камъните, но не може да влезе. Разчистването е продължило цяла нощ.

На въпрос дали страната ще потърси еврокомисарят за бедствията и хуманитарната помощ Кристалина Георгиева Йовчев отговори: „Към момента ситуацията не е такава, че да търсим помощ от Европейския съюз".

Кметът на Варна Иван Портних съобщи, че в квартала има цяла улица, която е отнесена от вълната.

"Цялата улица, която минава през кв. „Аспарухово" я няма, има струпани автомобили, като през нощта екипи са успели да премахнат част от колите, за да не се образува бент и при продължаващия валеж да се случи нова трагедия", съобщи той.

По негова информация загиналите са 11 души.

Престрелки за отговорността

В същото време Йовчев отправи обвинения към кмета на Варна Иван Портних, който твърди, че не е успял снощи да се свърже с представители на централната власт:

„Аз съм изненадан. Кметът не е потърсил нито мен, нито главния секретар. Това е безобразно поведение. В този момент, когато кметът е трябвало да бъде в щаба в общината, той не знам къде е бил. Работа е на общината и на кмета да реагират на първо място при такава ситуация. Не е негова работа да гази в калта. Който се опитва да прави политика в един такъв момент, това е мародерство. И ще се убедите, че това не съм аз", каза министърът.

"Политиканства, вместо да помага", беше коментарът и на Пламен Орешарски.

Пред "Фокус" Портних отново заяви, че не е получил подкрепа:

„За съжаление през цялата нощ никой не се отзова на помощ, нямаше държава вчера", каза той.

 

Очаквайте подробности!

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай