Президентът изрази съболезнования за жертвите на потопа

Президентът изрази съболезнования за жертвите на потопа | StandartNews.com

София. Президентът Росен Плевнелиев изказа съболезнования на близките на загиналите във водното бедствие във Варна. Съобщението на Прессекретариата на държавния глава е публикувано в 1.31 ч. през нощта. 

"Президентът Росен Плевнелиев поддържа постоянен контакт със заместник министър-председателя и министър на вътрешните работи Цветлин Йовчев и с кмета на Варна Иван Портних във връзка с катастрофалното наводнение в града, което доведе до човешки жертви", се казва в съобщението.

"Държавният глава поднася дълбоки съболезнования на близките на жертвите на бедствието и изразява надежда за бързо възстановяване на пострадалите", пишат от президентството.

"Президентът следи внимателно действията на компетентните институции в подкрепа на гражданите с оглед и на очакваните нови усложнения на метеорологичните условия", завършва съобщението.

Снощи огромна приливна вълна заля варненския квартал Аспарухово и отне живота на над 10 души, 2 от които деца. Издирвателните действия продължават, на мястото на бедствието са премиерът Пламен Орешарски, министърът на вътрешните работи и вицепремиер Цветлин Йовчев, министърът на отбраната Ангел Найденов, транспортният министър Данаил Папазов, главният секретар на МВР Светлозар Лазаров и шефът на Пожарна безопасност Николай Николов, където заседава кризисен щаб. Кметът Иван Портних от самото начало участва физически в спасителната операция. 

Метеоролозите предупреждават за още поройни валежи днес, както и за вероятна нова приливна вълна. Положението остава критично, хората са посъветвани да се изтеглят в по-високи части на града или да се качат на по-високите етажи на сградите.

Понеделник, 23 юни, ще бъде ден на национален траур в памет на загиналите в бедствието.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай