Втора вълна залива Аспарухово

Втора вълна залива Аспарухово | StandartNews.com

Варна. До утре на обед се очакват още две вълни, предупредиха от НИМХ и МВР - Варна. Водната стихия в морската столица взе най-малко 10 жертви в петък вечер. Шефът на полицията посъветва гражданите да отидат в по-високи части на града или да се качат на по-високи етажи в сградите. Премиерът Пламен Орешарски, министърът на вътрешните работи Цветлин Йовчев, главният секретар на МВР Светлозар Лазаров и шефът на дирекция "Пожарна и аварийна безопасност" Николай Николов пристигнаха на мястото на трагедията. Цветлин Йовчев заяви пред БНТ, че е потвърдена смъртта на 6 жертви, останалите се издирват. Задействан е кризисен план. Има опасност от втора вълна, заяви министърът, но не потвърди да се планира евакуация на хората от застрашените райони.

Най-тежко е положението в кв. Аспарухово. Цялата централна зона е под вода, улици и сгради са залети с кал, множество автомобили и автобуси са аварирали. 3 къщи са били отнесени, не се знае дали в тях също няма хора, съобщи пред БНР районният кмет Йордан Николов. В по-високата част на квартал Аспарухово в района на улица "Розова долина", водата е преминала през магазин за хранителни стоки и е потрошила витрини и рафтове със стоки. Токът в района е спрян до отстраняване на щетите, за да се избегнат инциденти. Николов не се ангажира да потвърди броя на загиналите в бедствието. 

Спасиха дете от затрупана кола

Екипите на Гражданска защита във Варна успяха да извадят малко дете от затрупана кола с помощта на хората в района, съобщава varna.utre.bg. Детето е живо и e откарано с линейка. Спасителите проверяват за затрупани хора в огромна яма, която е изровена от потопа под централния булевард. Екипите на Гражданска защита извличат от водата тела на загинали.

Наводнения в цялата страна

Половин България се оказа под вода тази вечер. Освен във Варна, тежко е положението в Килифарево, където хората от ниските части на града бяха евакуирани. Река Белица, идваща от Стара планина и вливаща се в Янтра, приижда и застрашава хората и имотите им в крайречните зони на Велико Търново.

На 170 сигнала са реагирали екипите на пожарната в страната във връзка с тежката обстановка след дъжда и бурите. 153 от сигналите са за спасителни дейности, съобщи БНР.

От служба "Пожарна безопасност и защита на населението" обявиха, че след проливния дъжд в София този следобед има подадени два сигнала за паднали дървета в града. 

По-тежко остава положението в област София. В Златица, Пирдоп и община Чавдар има сто сгради, които са повредени от дъжда. Не се съобщава за пострадали хора от стихията.

В област Бургас са подадени 30 сигнала за наводнения, най-вече в къмпингите "Смокиня", "Каваци" и "Градина". Там кална вълна заля плажа и караваните на къмпингарите.

47 са сигналите в област Ямбол, 35 от тях са за наводнения в жилищни сгради.

Тежко остава положението в село Смирненски в област Монтана. Там има евакуирани четирима души, които са настанени в кметството и три частично разрушени постройки. На мястото работят общо девет екипа на пожарната.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай