Щети за милиони в Килифарево

Щети за милиони в Килифарево | StandartNews.com

Спасителните екипи сваляха хора от покривите на къщите

Велико Търново. Стотици удавени животни, съборени къщи, отнесени коли и разбит асфалт. Такава е гледката днес сутринта в град Килифарево след пороите и придошлите води на река Белица, съобщи БГНЕС.

Електричеството в града е спряно от снощи, а щетите са за милиони левове. Подстъпите към църквата „Св. 40 мъченици" са под вода, отнесена е подпора на Владишкия мост.

В река Белица се образува голям водосбор, която към момента се е отдръпнала, но нивото й остава доста високо.

Снощи от там бяха евакуирани 11 души, спасителните екипи сваляха хора от покривите на къщите. Няма пострадали.

Сложна е ситуацията и в Дебелец, където също има наводнени дворове и къщи, както и обекти в Промишлената зона, отнесени са коли. Без ток са доста селища, други се без вода, тъй като пороят е залял водопроводите. Една жена бе спасена от водолази. 

По неофициална информация, цитирана от ТВ7, по пътя за Арбанаси има активирано свлачище и в полицията отцепва района.

Опасността за жителите на крайречните зони на Велико Търново би дошла, когато водите на Белица и останалите реки се влеят в Янтра и ако нивото й се повиши над 9 метра. Реката в момента спада, съобщи Нова ТВ. 

От полицията във Велико Търново съобщиха, че Проходът на Републиката е затворен за движение за всички превозни средства, заради проливен дъжд. Реката е избила мантинели и парчета от асфалта, а паднали дървета препречват пътя.

В района са изпратени екипи на полицията, Пожарна безопасност - Велико Търново и техника, които помагат за почистването му. Освен Гражданска защита, в действията по справяне със стихията са се включили и от Военния университет в старата столица. 

Малко след 18.00 ч. в четвъртък висока приливна вълна, над 2 м, е заляла къщи и дворове в ниската част на града.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай