Обявиха бедствено положение във Велико Търново

Обявиха бедствено положение във Велико Търново | StandartNews.com

Велико Търново. Бедствено положение в община Велико Търново обяви кметът инж. Даниел Панов. Стотици къщи и стопанства са наводнени в Килифарево и Дебелец, където река Белица придойде и заля района. Заедно с другите малки старопланински реки нейните води повишават нивото на Янтра и създават потенциална опасност за живеещите по цялото й продължение. 

По думите на кмета, цитиран от "Фокус", река Янтра е предизвикала доста поражения в Килифарево, в околните села и на пътната инфраструктура, като има и свлачища.

„Във Велико Търново в квартал „Асенов" и по крайречието на реката в критичните зони в часовете между 23.00 и 01.00 часа, хората бяха изведени без паника от домовете си. Едно училище беше подготвено за евакуация, но хората предпочетоха да се евакуират при свои близки и познати. Нивото на реката след 04.00 часа е паднало с 4 метра и придошлите води се оттеглят. Остават поражения, за които се надяваме държавата да помогне. Това са къщи на жители и на общината в бедстващите райони. Засегнати са участъци на инфраструктурата, мостове. Затворен е в момента проходът „Хаинбоаз", също така и пътят към Габровци и Шодековци. Кризисният щаб на община Велико Търново работи още от 18.00 през изминалия ден. Обявил съм бедствено положение за общината, докато се нормализират нещата във всички бедстващи райони. Изключително доволен съм за помощта и съдействието на „Пожарна безопасност и защита на населението", на Военния университет, които ни помагаха с техника и екипи, на Областна дирекция „Полиция", които се включиха активно с патрули, хора и екипи, които помагаха на евакуацията. Нямаше създадено напрежение при евакуирането", допълни той.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай