Терзиева: Предвидените пари за АМ "Хемус" няма да стигнат

Терзиева: Предвидените пари за АМ "Хемус" няма да стигнат | StandartNews.com

Варна. "Предвидените пари за България по оперативна програма „Транспорт" през следващия програмен период (2014-2020 г.) ще бъдат недостатъчни за довършването на магистрала "Хемус", заяви във Варна министърът на регионалното развитие Десислава Терзиева, предаде Дарик.

"Четох някои изявления на бивши премиери и на бивши министри. Министерството разполага с достатъчно експерти, които да преценят значимостта на проектите. Не е необходимо бивши министри да ми набелязват приоритети и целите. В програмата на правителството „Хемус" е записана като приоритетен проект, защото трябва да намалим различията на регионите. В момента се прави предпроектно проучване за магистралата и когато то завърши, ще знаем точните цифри за изграждането й. След което ще възложим проектиране и не сме спрели и за секунда да работим върху параметрите на магистралата и проектирането. Затова когато говорят някои хора за национално предателство, не знам как да го коментирам.", коментира Терзиева.

Министърът обясни, че през следващия програмен период парите за България по всички оперативни програми са 6.2 млрд. евро, а по „Транспорт" – 1.5 млрд. евро. След проектите задължително трябва да попадне строителството на Лот 3 на „Струма", което ще струва между 800 млн. и 1 млрд. евро. Условието на Европейската комисия било половината пари по „Транспорт" да бъдат за жп инфраструктурата, а другата половина – за пътна.

"Бях достатъчно честна да кажа, че европейски пари за „Хемус" няма да има, затова правителството ще търси други източници на финансиране, в това число ще обмисляме и възможността за публично-частно партньорство. Нито съм казала, че ще даваме строителството на концесия, нито че е дошъл инвеститор или пък ще слагам толтакси и бариери. Няма такова нещо, аз говоря честно и казвам, че европейски пари няма", добави още Терзиева. Тя отказа да уточни какви са възможните източници на финансиране, докато не завърши предпроектното проучване на „Хемус".

Сред приоритети на кабинета „Орешарски" била и магистрала „Черно море", за която също се извършвало предпроектно проучване.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай