Лиляна Павлова: Варна е най-ощетена от кабинета на Орешарски

Лиляна Павлова: Варна е най-ощетена от кабинета на Орешарски | StandartNews.com

"Варна е най-ощетена от правителството на новата тройна коалиция, въпреки че в кабинета има двама министри от морската столица, а самият премиер влезе в парламента от този район". Това заяви депутатът на ГЕРБ и бивш регионален министър Лиляна Павлова, по повод на изявлението на нейната наследничка на поста –министър Десислава Терзиева, че магистрала „Хемус" не може да бъде построена с европейски пари.

„Правителство на Бойко Борисов договори с Брюксел „Хемус" да бъде включена сред европейските коридори и да се изгради с безвъзмездно финансиране. Комисар Йоханес Хан потвърди в началото на тази година нашите усилия. За нас буди недоумение какво се случи 8 месеца по-късно, защо кабинетът „Орешарски" прави това отстъпление и ако може да получи тези фондове, се отказва от тях. Очевидно магистралата, Варна и регионът не са сред приоритетите му. Това е предателство", обяви Павлова. Според нея кабинетът си разделя държавата на Юг с развита инфраструктура и Север, до който да се стига по магистрали с високи такси.

ГЕРБ е категорично против „Хемус" да се строи на концесия или чрез друг вид публично-частно партньорство, докато не се изчерпят всички възможности за изграждането и чрез еврофондовете, каза още Павлова. Според нея пари за „Хемус" могат да се намерят по ОП "Транспорт", въпреки че по нея България ще получи около 1,5 млрд.лв или с около половин млрд. лева по –малко. Индикативната стойност на магистралата е 800 млн. лева, но може и да струва по-евтино, ако отсечката Велико Търново –Шумен бъде построена като скоростен път и за нея също ще има безвъзмездно финансиране като отсечката София - Велико Търново, която влиза в европейските коридори.

За Варна буксува и спечеленият проект за интегриран градски транспорт, въпреки че е избрана фирмата – доставчик на новите автобуси. МФ отказва да подпише съгласувателна процедура за държавна помощ, която се иска при сключване на сделката между фирмата и общината.Това може да провали проекта за Варна на стойност 50 млн. лева и за останалите общини партньори на обща стойност 500 млн. лева, предупреди Лиляна Павлова. Тя разкритикува правителството за политическите чистки, които блокират работата на администрацията и забавят изпълнението на европейските програми.

"Във във Варна бяха сменени шефът на ОДП –Тодор Иванов, шефката на РИОСВ – Румяна Радилова, на басейнова дирекция Венцислав Николов и Мая Коларова – шеф на митница Варна, която е отличникът за 2012 г.",посочи депутатът Павел Христов.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай