Тато печели изборите в Правец

Тато печели изборите в Правец | StandartNews.com

20-годишните не помнят бившия Първи, но го харесват
Любимата ботевградска баница на Живков стигна за всички

Правец отбеляза вчера 103 г. от рождението на най-известния си съгражданин. Въпреки неделния ден, животът в градчето закипя от рано, като около паметника на Тодор Живков, до спортната зала, суета и движение имаше още от 10 ч сутринта. Както всяка година, за да почетат Тато, бяха дошли хора от Ботевград и Етрополе. Община Правец беше представена подобаващо, няколко червени кандидат-депутати и внуците на Тодор Живков бяха сред официалните гости, но повечето присъстващи бяха обикновени хора, дошли да оставят цвете и споменат с добро някогашния комунистически водач. Никой вчера не постави под съмнение живота и делото му, като носталгията обхващаше градчето с всяка изминала минута. Подобни настроения са характерни в даден момент за повечето бивши държави от социалистическия лагер. Българската носталгия обаче си има своята особеност. Докато в Румъния показват с охота лобното място на Николае Чаушеску, а в Сърбия крият дори гроба на Слободан Милошевич, у нас всяка година се чества рождението на човека, ръководил Народната република повече от три десетилетия.

Най-подранилите пред паметника на Тодор Живков бяха там още преди 10 ч, макар че началният час за церемонията бе обявен за 10.30 ч. Оказаха се комшии на бившия държавен ръководител, запазили само хубави спомени от онова време. "Ето, виждате ли, и времето е с него! Оправи се! Забравихте ли какво беше до вчера?", казва жена, която не иска да се представи, но пък за сметка на това не крие, че е работила 44 г., а сега взема пенсия под 200 лв. "Днешният ден трябва да се отбележи, защото той заслужава. Сега отсякоха горите, ограбиха банките и дори природата показва, че не е съгласна с хорските действия. Тодор Живков направи много не само за Правец. Винаги сме го посрещали и изпращали", добавя жената, убедена, че, ако сега беше жив, бившият Първи нямаше да е доволен от това, което щеше да види.

Той може да е вземал заеми, но сме живели добре

Има много какво да се говори по неговото време. Ходехме на почивка, тръгвахме с пари, връщахме се пак с пари", казва тя.
"За китки ли отивате? Отворен е магазинът", казва на свои близки възрастна дама с букет хризантеми в ръка, тръгнала целеустремено към мястото на събитието. Централният пл. "Тодор Живков" започва да се размърдва, а от девиза пред общината става ясно, че Правец върви по правия път нагоре. От празника видимо доволна е най-вече собственичката на магазина за цветя, а фактът, че хората отиват пред паметника на Живков по своя воля, не може да бъде поставен под съмнение. Над 150 души успя да преброи на място "Стандарт". Повечето от дошлите бяха с посребрени коси, но пък и млади хора не липсваха. "Отношението на местните към Тодор Живков няма да се промени. Някога на мястото на главната улица минаваше пътят за Етрополе. Благодарение на него градът дължи сегашния си облик", казва мъж, наближаващ 50-те. "Нямам спомени от неговото управление. По принцип обаче младите в Правец знаят кой е Тодор Живков и нямат отрицателно мнение към него", казва жена на около 25 г., нямаща желание да се представи. "Младите преосмислят Живков като личност. Чувам положителни оценки за управлението му от хора, които не са живели изобщо по негово време", добавя друга млада жена.

Вие не можете да боядисате това, което ние сме построили!

- с този бисер на Тато Христо Христов ми обяснява значението му за града. "Той беше човек, който мислеше за тази държава и нищо друго освен съдбата и благополучието й не го интересуваше. Колкото и да го плюят, ако погледнете в историята, едва ли ще намерите по-ползотворен период за България от това време", добавя мъжът.

Тържествена музика оглася района около спортната зала. Служителка на общината в кратце представя живота на видния си съгражданин. "Времето, през което той работи и живя за своя народ, все още не е толкова отдалечено от нас, за да бъде направена безпристрастна оценка. За него се произнасят конюнктурни оценки, които не се основават на исторически факти и

варират от "Осанна" до "Разпни го"

казва в речта си тя.

Венци и цветя отрупват паметника, като церемонията продължава в родната къща на Тодор Живков, където има изложба и почерпка. Направили са от любимата му ботевградска баница. "Заради положението в България той винаги казваше, че ботевградската баница няма да стигне за всички. Имаше предвид, че за едни ще има, а за други - не", уточнява Христо Христов.

"Винаги съм знаел, че, рано или късно - приживе или години след моята смърт - народът ще оцени моите действия". Думите са на Тато, а цитатът е на некролога по повод 16-годишнината от смъртта му. Ако съдим по Правец, то той е бил прав. Ако съдим по фактите, тазгодишната ботевградска баница стигна за всеки, че даже и остана.

Тодор Славков: Дядо би пратил днешните политици в Белене

"Ако Тодор Живков бе жив и на власт, то повечето политици нямаше да бъдат на свобода" - това каза пред "Стандарт" внукът му Тодор Славков, който се появи в екстравагантно облекло за честването на 103-ата годишнина от рождението на дядо си. Заради Славков, който не махна през цялото време слънчевите си очила, церемонията започна по-късно, което не се понрави на общинските служителки.

"Ако дядо ми беше жив, днешните политици щяха да бъдат затворени. Не зная дали в Белене или някъде другаде. Разбира се, има изключение от всички партии, но повечето са си за там. Личните интереси стоят над държавните, което е пагубно", каза Славков. Той изрази задоволство от факта, че много хора почетоха рождението на бившия лидер, като отбеляза, че на 100-годишнината, преди 3 г., е имало 2000 души. "Тодор Живков не е направил нещо повече за Правец, отколкото за останалата част на държавата. Хората, които са дошли, говорят достатъчно за неговото значение за града", добави Тодор.

Жени Живкова: Щеше да призове за повече разум

- Г-жо Живкова, какво е усещането, като виждате колко много хора са дошли да отбележат рождението на Тодор Живков?

- Горда съм, че всяка година продължават да се събират хора на честването на годишнината от рождението на моя дядо. За хората в Правец това е традиция, а и празник в същото време. Спомнят си за миналото, за добрите дни, които са имали, и за това, което е направено за техния град.

- Какво е Тодор Живков за Правец?

- Хората го обичат, защото той наистина отделяше много внимание за икономиката и развитието на града. Той беше държавник, който се грижеше за народа си и доброто съществуване на хората като цяло.

- Ако Живков беше жив сега, как би оценил положението на родния си град?

- В интерес на истината, Правец не е в лошо състояние и е един от добре развиващите се градове. За съжаление, заводите, които някога бяха открити тук, са разрушени.

- Какво би казал дядо ви на днешните политици?

- Трудно е да се говори от името на човек, който не е сред нас. Вероятно би казал, че трябва повече разум, обединение и трябва да има програма за развитие на страната, която да бъде в основните сфери - като образование и култура, и да бъде следвана от всички правителства. Мисля, че това е важно нещо, на което би държал.

Дайте да градим
Корнелия Нинова, кандидат-депутат от "БСП-Лява България"

За втори път съм на този празник. Миналата година бях като депутат от София-област, а днес като кандидат за депутат от София-област и водач на листата на "БСП-Лява България". Това е традиционен празник в община Правец. Всяка година хората отбелязват този ден и аз съм тук сред тях. В сравнение с други години, сега ми прави впечатление, че са дошли много млади хора. Ако беше жив Тодор Живков, вероятно щеше да отправи посланието "Дайте да градим". Този човек и периодът на неговото управление, колкото и да е противоречиво, е градил много. Градил е съвременна България. Към днешната дата това ми се вижда като добро обръщение към хората. Да не забравяме онова време, когато имаше добро образование, гарантирано здравеопазване и производство.

КРИЛАТИ ФРАЗИ

И деца ще ви направим, другари!

Бившият Първи бе любимец на народа и заради чувството си за хумор. Макар и често дебелашки, шегите му предизвикват усмивки и до днес. "Стандарт" ви припомня най-големите му "попадения".

* Тази година - завод за полупроводници. Догодина - за цели проводници!" (при откриването на Завода за полупроводници в Ботевград).
* Сега всеки ден, всеки час, навсякъде има матриал!
* Някои казват, че нашата власт се клати! И на коча мъдите се клатят, ама не падат!
- Добър журналист е тоя, който пише не това, което се говори, а това, което трябва.
* До 9 септември 1944 г., тази паметна дата, българският народ се намираше на ръба на една бездънна пропаст! След 9-и той направи съдбоносната крачка напред!
* Откривам новия завод за вело..., за вело... Абе, за колелета!
* Че как да не успее Русия с нейните природни богатства, те имат повече залежи от Менделеевата таблица!
* Милицията принадлежи на народа и народът принадлежи на милицията!
- Ние трябва да направим коренен поврат, на 360 градуса!
* Конкурсно начало не означава конкурсен край, другарки и другари.
* Браво на атмосферното налягане!
* И деца ще ви направим бе, другари!
* Другари, вие имате информация и ние имаме информация.

Не искал да ставаме 16-а република на СССР

"Пълна глупост е твърдението, че Тодор Живков е искал да превърне България в 16-а република на Съветския съюз", каза разпалено пред "Стандарт" Христо Христов - Референта, който е бил от близкото обкръжение на Живков в последните 10 г. от неговото управление по служебна линия и в години, когато всички са му били обърнали гръб. "През 1981 г. бях директор на ловно стопанство.

В него посрещахме чуждестранни и местни гости. Беше пристигнал тогавашният външен министър Станко Тодоров, с когото отидохме на разходка, а аз му зададох въпроса дали е вярно, че сме искали да станем 16-а република", спомня си Референта.

"Станков ми отговори, че по времето на Хрушчов наша делегация е била в Съветския съюз. Тогава един от нашите другари шеговито подхвърлил "Другарю Хрушчов, защо не ни приемете за 16 република?". Хрушчов се изсмял с характерния си смях и казал:

"Момчета, стойте си там, защото ако дойдете на общия казан, ще огладнеете". "Това е истината. Историците ровиха, но не намираха някакви документи за подобни намерения", изтъкна Референта.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай