Тапите заради метрото изчезват напролет

Тапите заради метрото изчезват напролет | StandartNews.com

Няма драма в трафика, стараем се максимално да не пречим, увери инж. Братоев

Първият от трите етапа на строителството на третия лъч е 99% завършен

40 км ще е общата дължина на метрото в София, след като се пусне най-новата метростанция "Витоша". 350 хиляди ще са пътниците, които всеки ден ще слизат под земята, за да отидат на работа, на училище или просто на разходка. 95 хил. часа са спестени на столичани в задръствания, както и 72 хил. тона отровни газове годишно.

Тапите заради строителството на третия лъч на метрото ще изчезнат напролет. Очаква се през май догодина колите вече да се движат по затворени сега улици. "Движението над метростанциите на НДК и "Патриарха" ще бъде възстановено по график 14 месеца след старта на строителството", увери инж. Стоян Братоев, шеф на столичния "Метрополитен". Той обясни, че сложното строителство се извършва на няколко етапа. Първият е подготовката на строителните площадки и преместването на инфраструктура. "Той е приключил на 99%, остават да се довършат някои дребни неща", обясни Братоев. Според него и сега няма драма в трафика. "Ето на бул. "Пенчо Славейков" - метър и половина от едната страна, улицата е стеснена, но на това място паркират коли, а не се движат", коментира пред "Стандарт" инженерът. И допълни, че по принцип, при такова мащабно и тежко строителство има затруднения. Но екипът му навсякъде прави максимално разумна организация на движението. "Затворен е "Патриарха", но има обход през тунела на бул. "Левски". Когато нещо се направи качествено, няма големи задръствания", обясни Братоев. Той е категоричен, че няма да има по-големи затруднения. "Сега по бул. "Прага" сменят кабели, но това става на части, така както се правят големите ремонти", допълни Братоев.

През втория етап инженерите започват същинското изпълнение на конструкциите на метростанциите. Изграждат се скелетите с носещите колони и покривните конструкции. Междувременно на Метростанция 6 до "Театър зад канала" строителите вече изляха бетона на покривната плоча. Тя се строи по Миланския метод, при който първо се прави покривът, а после се издълбава котлованът на станцията и строителството продължава отдолу.

"Година, година и половина ще продължи изграждането на метростанциите в дълбочина. Така протекоха и строителните работи на метростанция "Витоша" при бул. "Черни връх". Това е втората фаза", разказа още шефът на метрото.

Третата фаза при строителството на третия лъч е при възстановено движение отгоре започват да се изграждат вътрешните конструкции, тунелите, релсови пътища, монтажното оборудване и т.н. Паралелно с това се прокарват и тунелите. Тяхното строителство ще започне в началото на следващата година.

Финалът на цялото строителство са работите по интериора на станциите. Спирките на метрото като архитектура и обзавеждане са изключително сложни, признаха от общината. При тях от първостепенна важност е да се изпълнят технологичните изисквания, така че цялостното пространство да е мобилно и безопасно. "Вътрешният интериор, разбира се, че е важен, но за да се изработи по правилата, е необходим опит точно в този тип строителство", уточни инж. Братоев.
По повод третия лъч на метрото, той обясни, че той ще е на по-високо технологично ниво. Влакчетата ще имат машинисти, но техният софтуер ще става и за автоматично управление, работата на водача ще е ограничена. На пероните пък ще има метър и половина високи прозрачни прегради, които ще спират достъпа на пътниците до влакчето, преди да са се отворили вратите. Преградите ще се отварят, след като мотрисата спре, и ще се затварят с потеглянето й.

Ребрата на тунелите се изработват в Италия

Паралелно със строежа на метростанциите ще се изградят и тунелите. Тяхното строителство ще започне в началото на следващата година. В момента в Германия се произвежда "къртицата", с която ще се прокопава подземният път. За всеки лъч се използва специална машина, която е различна от тези, прокопали останалите. Произвежданата сега трябва да е готова в края на октомври. Монтажът й ще отнеме около три месеца, тоест тя ще започне да работи през януари. "През август догодина пък трябва да пристигнат кофражните форми за тунелите - сегментите се произвеждат в Италия, а машината се изработва в Германия", обясни инж. Братоев. "За да започне строителството на тунелите, трябва да са готови поне 20% от сегментите. Това е задължително, понеже машината не може да спре в тунела и да изчака, тя може да спре само в метростанция", допълни той. Като се изградят тунелите между метростанциите, започва да се полага релсовият път.

Експерт: По-сложно от метрото е само строителството на АЕЦ

"Проблеми има колкото искаш. Всеки следващ участък излиза по-сложен, отколкото очакваме", коментира шефът на метрото Стоян Братоев. "Като правихме "Сердика", си казвах, слава Богу, няма да ни се наложи да се прави по-сложна станция. Нищо подобно! В сегашния участък нито тунелът е по-лек, нито станциите са по-лесни, особено пък тази на Орлов мост, призна инженерът. Според него по-сложно от строителството на метро е само това на атомна електроцентрала.
"Някъде из форумите четох: ами те фирмите вече му хванаха цаката, знаят как се строи метро. Няма такова нещо, няма цака хваната, всеки участък е индивидуален и предизвикателствата пред строителите са много, но те се справят", допълни Братоев.

20 000 на ден в новата метростанция "Витоша"

Под земята слизат жителите на южен "Лозенец" и "Хладилника"

Над 20 000 пътници се очаква да ползват новата метростанция "Витоша", сочат проучванията на столичния "Метрополитен". Спирката, чието откриване предстои преди края на месеца, ще осигури превоз на гъсто населената южна част на "Лозенец". Ще я ползват и от кварталите "Кръстова вода", "Драгалевци", "Гоце Делчев" и "Хладилника", тъй като до нея има довеждащ транспорт. Метростанцията ще "обира" и пътници от бъдещия булевард "Тодор Каблешков". С метро ще могат да се придвижват също хората от западните квартали като "Люлин" и "Обеля", решили да се разходят на Витоша. Слизайки от подземната железница, ще могат да се качат на рейсовете за планината.

Дължината на трасето е 1,3 км. На метростанцията има и съоръжение за смяна на посоката след нея. Строителството започна през 2014 г., но за да се възстанови движението по бул. "Черни връх", който е основна пътна артерия, беше разделено на два етапа. Първият завърши през август миналата година, а след като беше пуснато движението, се извършиха всички подземни строителни работи.

Изпитанията на влакчетата без пътници започнаха още през юни. В момента са спрени, за да не се хаби електричество, но няколко дни преди откриването пътуването в тунела ще се поднови. През целия юли Държавната приемателна комисия проверяваше дали всички елементи отговарят на изискванията. Стойността на последната метростанция от втория лъч е 21 млн. евро, осигурени от ЕС, но с изпреварващо съфинансиране от Столичната община.

Отварят 30 нови работни места

30 са новите работни места на метростанция "Витоша". С пускането на участъка до летището в столичното метро общо 400 души са на постоянни работни места. В строителството пък участват около 2000 - 2500 души, което също поставя столицата на първо място по ниска безработица.

"При строителството на метрото е заложен целият смисъл на европейското финансиране - да се изгради инфраструктурата, да се подпомогне държавата и в крайна сметка това да рефлектира в хората, в изграждането на социалната инфраструктура", смята Стоян Братоев.

200 полицаи пазят подземната железница

Над 200 полицаи охраняват метрото. В центъра за 24-часово видеонаблюдение на подземната железница има полицай и служител на "Метрополитен". Цялата система записва непрекъснато. Освен в Центъра за видеонаблюдение камерите излъчват и при ръководителя на движението на метрото.

"Има мерки за сигурност, но това са мерки на полицията. От наша страна те имат всякакво съдействие - финансово, оборудване, видеонаблюдение", обясни началникът на столичното метро Стоян Братоев. "Понякога сутрин като минавам, след това поглеждам в центъра и се виждам къде съм минал", допълни шеговито той.

Преди няколко месеца се провело учение на метростанция "Константин Величков" с участието на полиция, пожарна и други институции. "Имаме наш човек, който кореспондира със службите по сигурността, но не ми е работа да коментирам подробностите, защото това е полицейска работа, наш проблем е безопасността на движението", коментира Братоев.

Наша фирма строи тунели в Германия и Испания

Набрала опит от строежа на софийското метро, наша фирма вече прокарва тунели в Германия и Испания. Българските строители имат капацитет и достатъчно практика, за да работят в чужбина, смятат експерти. Родни строителни фирми се пласирали добре и в арабските страни.

Този опит се набра и благодарение на еврофондовете, защото ако нямаше такъв бърз темп на строителство, нямаше да има и потребност от набиране на подобен опит, категорични са от столичното метро.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай