Таксата за лека кола през "Дунав-мост" 2 ще е 6 евро

Таксите за камиони са еднакви с тези за минаване на реката при Русе

Таксата за лека кола през "Дунав-мост" 2 ще е 6 евро | StandartNews.com

София. 6 евро ще бъде таксата за преминаване по "Дунав-мост 2" на леките коли и микробусите с до 9 места, включително седалката на водача. Това гласи проект на постановление за определяне на размера на таксите за новия мост между Видин и Калафат, който е публикуван за обществено обсъждане.

Предвижда се таксата да бъде една и съща за леките коли и за лекотоварните автомобили с маса до 3,5 тона, включително ремаркето. Ако таксата за леките коли бъде приета без промяна от Министерски съвет, тя ще бъде три пъти по-висока от тази за минаване на моста при Русе-Гюргево, където те плащат само 2 евро.

Таксите са определени на базата на Споразумението между правителствата на България и Румъния за създаване на съвместна търговска структура - оператор на моста Видин-Калафат, което беше ратифицирано от новия парламент на 30 май. Размерът на всички останали такси за "Дунав-мост 2" е същият, както за съоръжението при Русе.

37 евро ще плащат, за да преминат по "Дунав-мост 2" тежкотоварните автомобили над 12 тона и с 4 и повече оси. 25 евро ще бъде таксата за камиони над 12 тона и до 3 оси, както и автобусите с над 23 места. 18 евро ще струва преминаването на камионите между 7,5 и 12 тона. Камионите с обща маса между 3,5 и 7,5 тона, както и малките автобуси с до 23 места ще плащат 12 евро. От такси са освободени автомобилите на противопожарните служби, полицията и неотложната помощ. Временен пункт, в който служители на Агенция "Митници" ще събират пътните такси от влизащите у нас автомобили, ще бъде поставен до няколко дни от нашата страна на моста. Поради грешка в проекта досега такъв не е изграден.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай