Сряда,

Свлачище затвори Старосел

От: Администратор -
1908
Свлачище затвори Старосел
A
A
A

Ново свлачище затвори за туристи тракийския култов комплекс в Старосел. Земната маса се е свлякла върху купола на гробницата. Образувал се е огромен кратер на върха на могилата, заради който е затворен достъпът до тунела.

Преди по-малко от месец от културното министерство бе съобщено, че предстои да започне цялостно укрепване на тракийския комплекс и има отделени 360 хил. лева. Заради забавянето обаче сега за втори път се налага аварийно обезопасяване.
Заради дъждовете от последните дни свлачища се активизираха в почти цялата страна. Екип на Минно-геоложкия университет, ръководен от доц. Стефчо Танев, започна оглед в Кърджалийско, където се активизираха земни маси. Преди това специалистите се срещнаха с кмета Хасан Азис. Огледът започна от най-засегнатото село Сипей, махала Осил.

Дъждовете активизираха свлачище, което разцепи пътя Балчик - Албена. Веднага с пропадането на пътя от кметството взеха мерки по обезопасяване - поставиха се ограничителни знаци за скоростта в района, като движението се извършва само в едната лента на пътя. Кметът на Балчик Николай Ангелов заяви, че до началото на активния летен сезон пътят ще бъде укрепен.


Всички новини от категория Любопитно.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички