Свлачище затвори Старосел

Свлачище затвори Старосел | StandartNews.com

Ново свлачище затвори за туристи тракийския култов комплекс в Старосел. Земната маса се е свлякла върху купола на гробницата. Образувал се е огромен кратер на върха на могилата, заради който е затворен достъпът до тунела.

Преди по-малко от месец от културното министерство бе съобщено, че предстои да започне цялостно укрепване на тракийския комплекс и има отделени 360 хил. лева. Заради забавянето обаче сега за втори път се налага аварийно обезопасяване.
Заради дъждовете от последните дни свлачища се активизираха в почти цялата страна. Екип на Минно-геоложкия университет, ръководен от доц. Стефчо Танев, започна оглед в Кърджалийско, където се активизираха земни маси. Преди това специалистите се срещнаха с кмета Хасан Азис. Огледът започна от най-засегнатото село Сипей, махала Осил.

Дъждовете активизираха свлачище, което разцепи пътя Балчик - Албена. Веднага с пропадането на пътя от кметството взеха мерки по обезопасяване - поставиха се ограничителни знаци за скоростта в района, като движението се извършва само в едната лента на пътя. Кметът на Балчик Николай Ангелов заяви, че до началото на активния летен сезон пътят ще бъде укрепен.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай