Свлачище разцепи пътя Балчик - Албена

Свлачище разцепи пътя Балчик - Албена | StandartNews.com

Дъждовете, които валят в последните два дни, активизираха отново свлачище в района на вилна зона "Фиш-фиш", разположена по пътя Балчик - Албена, като този път свличането сцепи пътната артерия. Първите пропуквания на пътя се появили преди около месец, но с валежите от понеделник вечерта - свличането е увеличено и това е довело до увеличаване на пукнатината, която на места е с дълбочина около 40 см.

Веднага с пропадането на пътя от общината в понеделник надвечер бяха предприели мерки по обезопасяване, като мястото бе сигнализирано, а във вторник, независимо от валежа се поставиха и ограничителни знаци за скоростта в района, като движението се извършва само в едната лента на пътя. Свличането е довело и да нарушаване на нивелацията на успоредната на пътя велоалея.

Кметът на Балчик Николай Ангелов заяви, че до началото на активния летен сезон пътят ще бъде укрепен, защото е основна пътна артерия и освен че се ползва от десетките живеещи във вилната зона между курорта и града, е изключително използван и от десетките румънски туристи, които идват с автомобилите си. "В бюджета на общината имаме заделени 300 хил. лв., които са предвидени за ремонт на велоалеята. С част от тези средства ще направим укрепването, а ако е нужно - дори няма да направя велоалея, а ще използваме средствата за укрепване, като след това ще чакаме да ни бъдат възстановени от Междуведомствената комисия". Той добави, че свлачището е от миналата година, но валежите пречат да се изследва и извърши проектиране за укрепването му.

Ангелов заяви, че до края на април ще започне укрепването на друго свлачище в града - Ак баир над болницата в града. "Проектът за неговото укрепване е от преди 3 години, като сега ни се отпускат 250 хил. лв. от фонд "Солидарност" и ние ще дофинансираме с 65 хил. лв. от нашия бюджет" - каза кметът. В Балчик има описани и регистрирани 36 свлачища, които заемат обща територия от 9 000 декара.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай