Свлачища минират пътя за Гърция (ОБЗОР)

Свлачища минират пътя за Гърция  (ОБЗОР) | StandartNews.com

Махат с взривове надвисналите скали над Е-79

Взривове ще решават проблема със свлачищата над главен път Е-79 в Кресненското дефиле, където само за 12 часа от две места тръгнаха лавини от камъни и кал. Екип от специалисти на Агенция "Пътна инфраструктура" и геодезисти ще излязат в понеделник с официален доклад за обезопасяването на опасния участък, който изобилства с напукани скали, надвиснали над шосето. Те са предпоставка за тежки пътни инциденти в района. "Един от вариантите е взривяване на тези скали. Поставят се едни лепенки, които пукат и свалят излишния материал от канарите. Не е изключено обаче експертите да препоръчат само обрушване", коментираха от Областно пътно управление - Благоевград. В събота сутринта 10 куб. метра скална маса се свлече върху международния път в района на местността Османска чешма. Предишната вечер на същото място отново имаше паднала земна маса. В този участък скатът е с дължина около 100 метра. След като бъде почистен от неустойчивите скали, ще продължи укрепването му. По време на частичните взривове или обрушването районът ще бъде отцепен, а движението спряно.

Силният дъжд подкопа защитни габиони на пътя Банско - Гоце Делчев и шосето поддаде. Проблемният участък е в района на разклона за селата Обидим и Кремен. Инцидентът е станал в събота вечерта, няма пострадали хора и засегнати автомобили. "Смятаме, че причина за свличането на част от пътя вляво в посока Гоце Делчев не е реката, тя е ниско долу и не е излязла от коритото си. По-скоро дъждовете са подкопали няколко габиона, които са рухнали, а след тях е тръгнала и част от пътната отсечка", уточниха от Областно пътно управление - Благоевград. Опасният участък е обезопасен - поставени са необходимите знаци и сигнализация. Движението се извършва само в едната лента. Пътят е в рехабилитация и се очаква главният инженер на фирмата изпълнител и геолози да направят оглед на мястото и да решат какви сондажи да направят. Те трябва да изготвят и проект за укрепването и възстановяването на поддалото под напора на дъжда шосе.

Междувременно за трети път в последните 7 дни рухна свлачище върху пътя от Благоевград за курорта Бодрост и ски центъра "Картала". Над 20 кубика земна маса, камъни и дървета са паднали върху шосето през нощта в неделя. Инцидентът този път е станал само на 1-2 километра след Благоевград, в района на сградата на горското стопанство. Свлачището е тръгнало от десния скат. Веднага на сигнала се е отзовал екип пожарникари. Огнеборците отрязаха свлеклите се дървета, за да освободят поне едното платно за преминаване на автомобили. Кризисният щаб следи ситуацията, за да се реагира незабавно при възникнали инциденти и бедствия.

Карат с коне хляб и хапчета

Огромно свлачище затрупа единствения пък към симитлийското село Долно Осеново. Земните маси са тръгнали по десния скат над шосето, подпорната стена не е могла да ги удържи и част от нея се е срутила върху пътния участък заедно с пръстта, камъните и дърветата. Няма пострадали хора. По време на инцидента, станал към 9 часа в неделя, не е минавал никой оттам. Свлачището е на 500 метра от главния път Симитли - Разлог в посока селото. Преди години там бе изградена подпорна стена с дължина 100 метра, но сега от дъжда са се активирали земните маси и са бутнали 20 метра от нея. Свлякъл се е целият скат, който е висок над 20 метра и е много опасен. "Добре, че белята не е станала, когато през този участък е минавал ранният автобус. Блокирано бе шосето, но с помощта на фадрома отворихме част от него за автомобилите, разчистването ще продължи поне 2 дни", каза кметът на Долно Осеново Бисер Сегменов. Лентата откъм ската ще остане затворена, тъй като свлачището е активно и може да рухнат върху пътя още тонове пръст, камъни и дървета. "Уведомен съм за проблема. Направени са снимки, ще подготвим максимално бързо документация, за да кандидатстваме за средства от Междуведомствената комисия за подпомагане и възстановяване към Министерски съвет. Трябва да се възстанови подпорната стена. Ще обезопасим района, най-важно е да няма пострадали хора", каза общинският кмет на Симитли Апостол Апостолов.
Тежко е положението и в село Горно Осеново, което е на 7 километра над Долно Осеново. Към селището няма проходимост за никакви автомобили. До него се стига през благоевградското село Хърсово и през Долно Осеново. Но и двата пътя са прекъснати заради паднали свлачища, отнесен е и един мост. "Засега ги снабдяваме с хляб, храна и лекарства с помощта на коне. В Горно Осеново живеят 12 души, няма да ги оставим на произвола на съдбата. Само да не се разболее някой, че линейка няма как да стигне дотам", каза Бисер Сегменов. "Тук няма ток, а сега сме и без пътища. Откъснати сме от света, ако не са конете, няма как и храна да ни доставят", жалват се жители на Горно Осеново.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай