Светли вторник! Защо отново боядисваме яйца и спазваме 5 строги забрани

Почитаме Света Богородица, но се пазим от игли

Светли вторник! Защо отново боядисваме яйца и спазваме 5 строги забрани | StandartNews.com

След Великден започва Светлата седмица. Нарича се така, защото Възкресението на Христос донася просветление за всички.

Съгласно поверието на Светли Вторник се отдава почит на Света Богородица. В миналото през Светлата седмица, следваща Възкресение Христово, жените повторно боядисвали яйца, които раздавали.

Според древно поверие раздаването на червени яйца предпазвало душите на мъртвите от превъплъщаване.

По време на Светлата седмица не се извършват венчавки, тъй като това са празнични дни, посветени на Христовото възкресение и никакви други тържества не са редни. Не се пости.

През Светлата седмица се благославят светиите: в понеделник апостолите, във вторник и сряда - Богородица, архидякон Стефан и св. Андрей. На Светъл четвъртък се благославят св. ап. Йоан и Яков, в Светъл петък - св. ап. Петър, а в Светла събота - св. Йоан Кръстител.

Неделя се нарича Томина - чества се апостол Тома, който не повярвал във възкресението на Христос, докато не го видял сам и не пипнал раните му от гвоздеите на кръста.

Когато му се явил, Иисус му казал: „Блажени са тези, които, без да видят, са повярвали“. Християните се поздравяват с „Христос Воскресе“ до Петдесетница, когато се е родила Христовата църква.

Момите отново извършват ритуала Ладуване.

В народните вярвания обаче нещата стоят по друг начин. От прастари времена хората смятат вторника за лош ден, хаталия ден и спазват 5 строги забрани. Той е постен и през него се спазва полово табу. На много места се вярва, че жените, които кроят и шият дрехи във вторник овдовяват, а на тези, които предат и тъкат – децата и житото на нивата изгарят. През този ден няма забрана за домакинска или кърска работа, но не бива да се започва нищо ново, нито нова работа, нито нов строеж. За най-лоши се смятат вторниците на Сирната и на Тодоровата седмица. Но Светли вторник прави изключение.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай