Светла и Ваня сънуват детска стая

Отличничките от Тихомирово си пишат домашните в коридора

Светла и Ваня сънуват детска стая | StandartNews.com

Павлин Стоев и двете му дъщерички от години водят битка с трудното си битие в старозагорското село Тихомирово. Светла е на 11 години, в V клас, по-малката Ваня е в I клас, скоро ще навърши 8 г. Тримата заедно с родителите са се сврели в една къщица с две стаички от 38 кв. м. В едната спят Павлин и по-голямата щерка, в другата майка му и по-малката. Диванчето за баща му пък е в коридора. Тук е и ученическото бюро на Светла.

Преди няколко години, когато Светла тръгнала на училище, Павлин решил, че е крайно време двете деца да си имат своя стая. Набързо струпал една пристройка към къщата, но парите му стигнали само да я покрие. Отвътре едва успял да направи елинсталацията и грубата замазка на стените. Сега мечтаната детска стая стои недовършена. Подът е още на земя, таванът е гола циментова плоча. Павлин не крие, че момичета често влизали вътре крадешком и плахо го питали кога ще я довърши. "За съжаление заплатата ми стига колкото за издръжката на децата, няма как да заделя някой лев настрани", признава бащата, че въпреки огромното си желание едва ли ще ги зарадва скоро.
Павлин от години си изкарва хляба като сервитьор. Десетина година обикалял лете по Черноморието, а откакто се установили в Тихомирово, работи в едно бистро в Раднево. Няма как да разчита и на скромните пенсии на родителите си.

Мъжът ми е с два инсулта

поддържаме го само с лекарства, над 100 лв. на месец са", посочва панерчето с опаковки майка му Светла. Павлин признава чистосърдечно, че ако не е тя, трудно би се справил с отглеждането на двете си дъщери. Цялата къщна работа върти 67-годишната жена. На нейните ръце лежи и малкото зеленчуково стопанство в двора. От него вадят кажи-речи всички зеленчуци - домати, чушки, картофи, зеле, фасул. "Много са ни умнички и двете, ама нямат късмет", казва натъжена за съдбата на двете си внучки баба Светла. И с гордост показва почетните ленти "Отличник" на по-голямата, която е кръстена на нея. Получила ги при завършване на втории, трети и четвърти клас. Отличничка е и сега в пети клас. Примерът на кака си следва и малката - първокласничката Ваня. Упражненията и домашните й са пълни с рецензии "Отлично!".

Животът на Павлин се обърнал наопаки след развода със съпругата си през 2009 г. Дотогава той и Петя, така се казва бившата му жена, живеели щастливо в родния му град Кърджали. Нямали собствено жилище, но родителите на Павлин с радост приютили младото семейство, докато си стъпи на краката. В столицата на Източните Родопи останали 7-8 г., тук се родили и двете им дъщерички. Семейната идилия обаче приключила, след като

жена му се залюбила с друг

Набързо родила две деца на новия си любим и оставила Павлин и двете им щерки сами. За да бъде колкото се може по-далеч от невярната си половинка, той убедил родителите си да продадат семейния апартамент в родния Кърджали и се заселили чак в Старозагорско. По ирония на съдбата намерили изгодно малка къщица с голям двор в Тихомирово. Тук някога се запознали Павлин и бившата му съпруга Петя" "Бях на гости на сестра ми, която тогава живееше в селото", лаконичен е Павлин и дава да се разбере, че това е затворена страница за него. По много причини. За тези 5 г., откакто се разделили с нея, бившата му жена е виждала дъщеричките си само веднъж - миналата година на есенния панаир в Раднево, и то по настояване на майка си и на Павлин. Повече от година Петя е

спряла да плаща и издръжката

за двете си деца, която по закон им дължи. "Натрупаха и се вече над 1500 лв, но доколкото знам, не работи и не виждам кога ще ни се издължи", опитва се да й влезе в положението Павлин, макар че на него самия никак не му е лесно.

И двете му дъщери учат в Раднево в основно училище "Паисий Хилендарски". Всяка сутрин ги изпраща поне с по 2-3 лева в джоба. Той самият се лишава от много неща, но гледа да им осигури всичко, което имат другите деца. По-голямата Светла миналата седмица е била на "зелено училище" в Чепеларе. За 3-4 дни са платили близо 200 лв., но се върнала с грейнали очи от преживяното в курортното градче. Миналата години пък им купил лаптоп и Светла още не може да му се нарадва. На село няма нейни връстници и най-добрият й приятел си остава компютърът.

Нейната сила е математиката

и интернет й отваря неподозирани възможности. "През април ще участвам в международен конкурс онлайн, първият кръг е на 12 април, а финалът е в Китай", казва Светла, уверена, че ще се представи добре. Рисуването е другият й любим предмет и занимание. "Тази рисунка е за конкурса "Раднево - град на светлината", посочва недовършения ескиз момичето. Обикновено пише и рисува на бюрото си. Но откакто Ваня ходи на училище, на практика то е на двете. А малката направо сияе, когото и го отстъпи за малко.
Много пъти Светла си е представяла как ще изглежда готовата им детска стая. Не иска да е нещо приказно, лъскаво. Чиста, светла, с две ъглови легла и две ученически бюра - за нея и Ваня. Така скромничко си представя в сънищата си тази бленувана детска стая Светла.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай