Светият синод заседава за избора на Русенски митрополит

Светият синод заседава за избора на Русенски митрополит | StandartNews.com

София. Светият Синод на Българската православна църква ще проведе заседание по повод утрешния избор на Русенски митрополит. То ще бъде от 16 часа днес и на него ще бъде изслушан доклада на наместника на овакантената Русенска епархия Доростолски митрополит Амвросий, който трябва да организира и проведе каноническия избор за русенски митрополит.

Светият синод ще разгледа документацията по проведения на 16 март Епархийски избор в гр. Русе. При него епархийските избиратели посочиха от листата на епископите кандидати за митрополитския престол двама за най-достойни да наследят бившия Русенски митрополит, а сега Светейший Български патриарх и Софийски митрополит Неофит – Стобийски епископ Наум, който получи 22 от 24 гласа, и Тивериополски епископ Тихон за когото гласуваха 15 избиратели, посочват от пресцентъра на Светия синод. И уточняват, че няма постъпили жалби по провеждането на избора и "най-вероятно той ще бъде счетен от Светия Синод за валиден".

Каноническият избор за Русенски митрополит ще се проведе в неделя, в Синодалния параклис "Св. цар Борис-Михаил Покръстител".

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай