Светът си отдъхна! Ел Ниньо приключи, но...

Очакват се нови изменения в климата

Светът си отдъхна! Ел Ниньо приключи, но... | StandartNews.com

Светът си отдъхна! Ел Ниньо приключи. Това твърдят учени, проучващи мощното метеорологично явление Ел Ниньо, което заедно с изменението на климата допринесе за повишаване на глобалните температури до нови върхове.

Австралийското бюро по метеорология твърди, че през последната седмица Тихият океан се е "охладил значително".

Този естествен епизод, започнал през юни миналата година, доведе до появата на по-топли води на повърхността на Тихия океан, което добави допълнителна топлина в атмосферата, предаде vesti.bg.

Но какво ще се случи по-нататък, не е сигурно, казват изследователите.

Поредицата от неотдавнашни рекорди за високи месечни температури в световен мащаб накара някои учени да се опасяват, че светът може да навлезе в нова фаза на още по-бързо изменение на климата.

Учените твърдят, че месеците след края на Ел Ниньо ще дадат ясна представа за това дали последните високи температури се дължат на ускорено изменение на климата или не.

На всеки няколко години настъпването на Ел Ниньо води до драматични промени във времето в много части на света.

Вълната от по-топла вода, която излиза на повърхността край бреговете на Перу в Южна Америка, е свързана с увеличаване на сушите и наводненията в различни части на света.

Пълното наименование на модела е "Ел Ниньо-южна осцилация" или ENSO.

Той се характеризира с три различни фази - горещ Ел Ниньо, неутрални условия или по-хладен период, наречен Ла Ниньо.

Настоящият Ел Ниньо беше обявен през юни миналата година и достигна своя пик през декември.

Получената в резултат на това по-топла вода в Тихия океан спомогна за достигането на нови високи стойности на средните глобални температури, като през март десет поредни месеца бяха подобрени рекордите за този период.

Но сега, може би по-бързо от очакваното, Ел Ниньо изчезна.

Какво причини климатичният феномен, който започна от юни 2023 г.?

Ел Ниньо води до температурни рекорди и природни катастрофи: наводнения в Калифорния, суша по Амазонка, горски пожари и избелване на коралите в Австралия, съобщи Deutsche Welle.

Водата в Панамския канал, ключова корабоплавателна артерия, спада заради сушата. Миналата година се стигна до задръстване на до 200 кораба по шлюзовете, а транспортните компании трябваше да пренасочат съдовете си, разказва АРД.

Ел Ниньо е естествен феномен, който настъпва на няколко години и предизвиква екстремни състояния на времето. Но заради промените в климата изходната ситуация вече е друга: природната сила се натъква на непознато до момента температурно ниво и нагорещените океани директно повлияват на времето. Какво означава всичко това за бъдещето?

Ел Ниньо обърква времето в големи части от света, тъй като променя фактори, които го формират: пасатите отслабват и край бреговете на Южна Америка се натрупва топла вода. Това влияе на теченията в атмосферата, които на свой ред променят схемата на валежите в големи части на земята.

Така в някои региони се стига до поройни валежи, наводнения и урагани, докато другаде се възцарява огромна суша: Зимбабве, Замбия и Малави обявиха извънредно положение, припомня АРД. Положението се изостри и в други африкански държави, тъй като екстремното време затруднява достъпа и отглеждането на храни.

Ел Ниньо се появява на всеки три до седем години. Но и до днес не е окончателно ясно от какво е предизвикан феноменът, отбелязва германската обществено-правна медия.

Типичният Ел Ниньо продължава между една и две години, след което времето отново се нормализира. Но прогнозите за климата в бъдеще предполагат различни сценарии, а някои от тях са тревожни: "Би било катастрофа, ако се установи един вид траен Ел Ниньо. Ако системата попадне в състояние, от което вече не може да излезе", казва пред АРД метеорологът Моджиб Латиф.

Източник: vesti.bg

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай
2 Коментара
Браво
преди 1 седмица

Браво на стандар. Тикива хубаво новени да испрашта по телефона

Откажи