Сух студ сковава за седмица страната

Сух студ сковава за седмица страната | StandartNews.com

Обилните снеговалежи, които обхванаха половин България, спират и не се очакват нови до края на месеца. Страната обаче ще бъде скована от сух студ, предвиждат синоптиците. Времето ще се задържи облачно и ветровито, на отделни места по високите полета със слаби превалявания. Минималните температури ще достигнат до -3 градуса.

В понеделник от североизток ще прониква по-студен въздух. Температурите ще се понижат още, като в някои градове ще стигнат до -5. Ще има разкъсана, предимно значителна облачност, на отделни места в крайните източни райони с превалявания. От началото на декември постепенно ще се усети леко повишаване на температурите с 1 - 2 градуса.

Снегът, който заваля късно вечерта в петък в Добричко и Разградско, покри за кратко половин България. 50 снегорина бяха изкарани да почистват пътищата в областите Шумен, Търговище, Добрич, Варна и Бургас. Настилките са обработени със сол и луга, съобщиха от Агенция "Пътна инфраструктура" (АПИ). Градовете осъмнаха с лека бяла покривка, но по обяд снегът вече се беше разтопил.

От АПИ препоръчват шофьорите да тръгват на път само с подходящи гуми, да карат със съобразена скорост и повишено внимание. Експертите напомнят, че блокирането на движението от коли с летни гуми затруднява достъпа на снегопочистващата техника и възпрепятства пътуването на всички останали. В момента 27-те областни пътни управления и снегопочистващите фирми работят на 24-часов режим за поддържане на републиканската пътна мрежа и са в пълна готовност за справяне със ситуация на обилни снеговалежи, твърдят от АПИ.

Пловдив храни 2000 бедни през зимата

2000 социално слаби пловдивчани ще имат топъл обяд до края на зимата. Храната ще бъде осигурена от кметството, което е заделило 270 хиляди лева за функционирането на трапезариите в шестте района на града. От дирекция "Социално подпомагане" съобщиха, че започват записване за купоните на 1 декември, а кухните за безплатен обяд ще отворят врати на 15 декември. Те ще са общо 11, като най-много ще са в район "Централен", където ще работят шест трапезарии за над 600 човека.

Документи за социалната храна могат да подават възрастни хора с пенсии до 250 лева, всички с ТЕЛК и НЕЛК, сираци, безработни и самотни родители. Независимо от размера на пенсиите в трапезариите ще могат да се хранят всички военноинвалиди. За първи път от тази година документите се приемат в районните кметства. След одобрение на място хората ще получават и адресите, на които се намират трапезариите от техния район. Кухните за социално слаби ще работят всеки ден без събота и неделя до 31 март 2015 година.

Силистра пред епидемия

Детското отделение в Благоевград пълно

Силистра пред епидемия от неизвестен засега вирус, който поваля хората. Само през миналата седмица през кабинетите на джипитата са минали стотици пациенти, които се оплакват от заразата с хрема и кашлица. Става дума за остри респираторни инфекции, които обаче не са причинени от класическите грипни вируси, уточни шефката на здравната инспекция в Силистра доктор Теодора Начева. Статистиката сочи, че нивото на заболеваемост в региона вече е предепидемично. В средата на ноември местните лекари са констатирали вирусни инфекции на горните дихателни пътища при 227 на всеки 10 хиляди души, което е двойно по-високо от средните за страната стойности, достигнали 110 на 10 хиляди. Когато броят на заразените достигне 234 на 10 хиляди, в Силистра ще бъде обявена епидемия, предупреждават от РЗИ в града. Според д-р Начева досега не са изолирани грипни вируси, а регистрираните болни с неизвестния вирус не са с признаци, подобни на грип.

20 деца с вирусни инфекции пък напълниха отделението в МБАЛ-Благоевград. Малките пациенти са с усложнения от остра вирусна инфекция. Сред настанените за лечение има и бебета, и тийнейджъри, съобщи Даниел Петров от пресцентъра на здравното заведение. Той допълни, че заболяванията от есенни вируси са типични за сезона. Рязко завишаване на пациентите с оплаквания от вирусна инфекция - отпадналост, болки в мускулите, придружени с повръщане и разстройство, има от една седмица в целия Пирински край.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай