Стоева: Оценката на OCCE за вота не е реална

Стоева: Оценката на OCCE за вота не е реална | StandartNews.com

София. Наблюдателите на Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа (ОССЕ) не видяха истинските нарушения на парламентарните избори у нас, а оценките им за провеждането на вота не отговарят на реалността", заяви пред бТВ Анна Стоева, сътрудник и преводач на членове от мисията, която прекара изборния ден в компанията на наблюдателите.

"Наблюдателите прекарват средно по 30 минути във всяка от десетте секции, които трябва да обиколят. Минават като на парад, предлагат им кафе, а за толкова кратко време няма как да забележат действителните нередности," разказа Анна Стоева.

В една от посетените секции Стоева отбелязала, че броят на наблюдателите е два пъти по-голям от регламентираното.

"Колкото повече наблюдатели, толкова по-демократично, отговориха те и вярваха искрено в това, но то идва от неподготвеност за средата," заяви Стоева.

Тя подчерта, че наблюдателите обикновено са току-що завършили образованието си младежи или хора в залеза на своята кариера, защото работата за организацията изисква мобилност.

"Тези, които отиват на мисия за пръв път, искат да свършат работата. За тези със 7-8 наблюдения в страни като Виетнам и Сиера Леоне, България е скучна," обясни още Стоева.

Основният проблем на изборите в България, според доклада на ОССЕ, било притеснението от купуване на гласове, което навредило на атмосферата, в която се провел вотът.

"За мен самият метод не може да даде никакви реални резултати, на които докладът да се осланя," твърди Анна Стоева, която превежда на наблюдатели не за първи път и не може да скрие разочарованието си от несигурните им практики. Тя спомена, че наблюдателите, с които обикаляла, коментирали, че докладът на организацията всъщност вече е готов, а те обсъждали в колата между секциите с какви епитети да определят изборите. Накрая се спрели на "хармонични, аполитични и професионални".

"Докладът все пак е важен, защото се използва от политици, които са спечелили изборите – твърдят, че са минали легитимно. Малките местни организации са затиснати от този доклад, който накрая има много по-голяма тежест, отколкото техните констатации за изборни нарушения," обясни Анна Стоева.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай