Сряда,

Става ли необитаема космическата станция?

От: Рачо Рачев -
Става ли необитаема космическата станция?
A
A
A

Изтичането на въздух в Международната космическа станция се е увеличило пет пъти през последните месеци, което е изисквало екипажът от руския сегмент да бъде изолиран два пъти, за да се определи мястото на изтичането, съобщи източник от ракетно-космическата индустрия за РИА Новости.

Малък теч на въздух на МКС беше регистриран през септември 2019 г., но през август 2020 г. стана известно, че скоростта му се е увеличила. В същото време, за да търси теча, екипажът затвори люковете в модулите на орбиталния комплекс с цел проверка на тяхната херметичност и беше изолиран за четири дни в руския сегмент на станцията. Мястото на теча обаче, което не застрашава МКС или екипажа, така и не е открито.

"Когато беше регистрирано изтичането през септември 2019 г., станцията губеше 270 грама въздух на ден. През август беше извършена първата изолация на екипажа на МКС, тъй като степента на изтичане се удвои - до 540 грама на ден", каза източникът.

"През септември степента на изтичане се увеличи с още 2,5 пъти - до 1,4 килограма на ден, така че се наложи повторна изолация на екипажа", добави източникът.

От пресслужбата на „Роскосмос” заявиха пред РИА Новости, че нищо не застрашава безопасността на екипажа на МКС и самата станция. „Групата за управление на полета на руския сегмент на МКС, заедно с чуждестранни партньори, анализира ситуацията“, каза източникът.

В момента на МКС са руските космонавти Анатолий Иванишин и Иван Вагнер, както и американският астронавт Кристофър Касиди.


Всички новини от категория Любопитно.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички