Специалисти: Пазете домашните любимци от жегите

Специалисти: Пазете домашните любимци от жегите | StandartNews.com

Не дръжте домашните си любимци на слънце по горещините, тъй като за тях е противопоказно и дори опасно, предупреждават от международната организация за защита на животните "Четири лапи".

През следващите дни се очаква термометрите в цялата страна да покажат най-високите стойности за годината.

Възрастните животни и онези със сърдечни проблеми са по-чувствителни към жегите и за тях е противопоказно да бъдат оставяни на слънце по-продължително време.

"Най-важното в горещ летен ден е домашният любимец да не бъде държан на слънце дълго време и да има постоянно достъп до вода за пиене," обяснява д-р Марина Иванова от "Четири лапи". "Избягвайте да оставяте кучето или котката сами в колата – при 37 градуса навън, температурата в затворен автомобил достига 60 градуса само за около 15 минути. Ако все пак се наложи да оставите животно в закрито превозно средство – паркирайте на сянка, отворете леко поне един прозорец и не се бавете."

Кучетата не бива да бъдат разхождани в най-горещите часове на деня, а продължителните разходки с много физическо натоварване също могат да бъдат опасни. Все повече хора ходят на море с кучетата си както у нас, така и в чужбина. Ако не можете да оставите домашния си любимец в хотела или квартирата през деня и го водите със себе си на плаж – осигурете му прясна питейна вода и сянка и редовно го обливайте с вода.

През лятото животните най-често страдат от т.нар. "прегряване" – повишаване на телесната температура след продължително излагане на висока външна температура или силно слънце. Признаците са учестено дишане, зачервяване на езика, венците и конюнктивите, повишена телесна температура, нестабилна походка и повръщане. При проява на някой от тях трябва да бъдат взети незабавни мерки – животното да бъде преместено на сянка или в охладено помещение, да му бъде дадена вода за пиене, да бъде намокрено с хладка вода или главата му да бъде покрита с мокра кърпа. Ако е изпаднало в безсъзнание – да бъде отведено в най-близкия ветеринарен кабинет, където ще бъде сложено на системи и ще претърпи противошокова терапия. Бързата намеса при първи признаци на топлинен удар е животоспасяваща, тъй като той може да доведе мозъчен оток и смърт на животното. Най-предразположени към "прегряване" са кутрета до 6-месечна възраст, възрастни кучета (за едри породи – над 7 г., за по-дребни – над 14 г.), кучета с дебела козина или наднормено тегло, от северни породи или с къси муцуни.

"Причината за топлинните удари при домашните животни почти винаги е една и съща – собствениците не си дават сметка колко опасни могат да бъдат горещините за техните домашни любимци," продължава д-р Иванова. "Най-често "прегряват" животни, оставени в затворени помещения с лоша вентилация, например автомобили и витрини в зоомагазини, както и кучета, вързани на синджир, на които не са осигурени сянка и вода", пише БГНЕС.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай