Понеделник,

Специалист по всичко

От: Администратор -
1921
Специалист по всичко
A
A
A

София. Живея толкова бързо, че се притеснявам на колко години съм всъщност. Така определя битието си Томислав Дончев. Животът му е низ от предизвикателства. Занимавал се е с какво ли не - от учител по психология, редактор в радио, кмет на община Габрово до министър по управлението на средствата от Европейския съюз. Заради безспортните си качества като експерт и лоялността към партията той бе определен за водач на листата на ГЕРБ за евроизборите.

 

Томислав Дончев е зодия Лъв. Роден е на 6 август 1973 година в Габрово. Учи в природоматематическа гимназия "Академик Иван Гюзелев".

 

Във Великотърновския университет "Св. св. Кирил и Методий" завършва журналистика, там кара и две магистратури - журналистика и стопанско управление. През 1998 г. специализира в Полша политически науки, а през 2001 - подпомагане на високотехнологични малки и средни предприятия и научноразвойни стартиращи фирми в Институт НЕГЕВ, Израел. Преминал е и курс по бизнес менторинг в Оксфорд, Великобритания.

 

Работата му е вплетена с личния му живот - трудно разграничава едното от другото. През малкото си свободно време "изпуска парата" с катерене - в Рила, Пирин, Стара планина, Витоша. За него това е най-сигурният и добър начин човек да се зареди положително и да отърси от негативната енергия. Изкачвал е най-високите планински върхове в България, даже по няколко пъти.

 

В семеен план Дончев е горд татко на 9-годишния Алекс и истински щастливец с жената до себе си - Светлана. Тя е по-малка от него, работи в Българска стопанска камара. Заедно са вече от 10 години, но поради натоварения и динамичен живот, който и двамата водят, не са успели да сключат брак. "Светлана е страхотна, тя е най-добрият ми съветник. Винаги е до мен".

 

Поради честата невъзможност да отдели време за спорт през деня намира време за него през нощта. Посещава фитнес залата и усвоява бойното изкуство на японските самураи джу джицу. Също така ходи да стреля един път в месеца.
Има лошия навик да чете по няколко книги едновременно, като ги препрочита по 5-6 пъти. Такъв е случаят с "Приключенията на добрия войник Швейк" на Ярослав Хашек. Има неприкрита слабост и към Достоевски, а относно музикалните си предпочитания казва: "Имам сложна и търсеща личност. Не се ограничавам в един музикален стил. Харесвам стар хард рок, рускоезична музика."

 

Обича да впечатлява с кулинарните си умения. Поне един път седмично готви. Прави невероятни зеленчукови супи и е майстор на барбекюто, което перфектно съвпада с така обичаните от сина му кюфтенца.
По думите му има сложна и търсеща личност във всеки един аспект.

 

"Случвало ми се е да водя изключително тежки преговори - например с Европейската комисия или с Кралство Норвегия (когато договаряхме Норвежката програма), преговори, които могат да се окачествят като успешни, но за не по-малко предизвикателство и постижение считам, ако съм успял да убедя жена от малко планинско село, че това, което правя, има смисъл и че съм истински", коментира Дончев.

 

Той разказва, че ако мине по-малко от 5 км на ден, не можа да спи. Същевременно ходейки пеша по улиците, редовно го спират всякакви хора. В този смисъл му се налага да води преговори всеки ден.
Не си спомня да е ходил на екскурзия в традиционния смисъл на думата. Последното му пътуване с "развлекателна цел" е от VI клас в Северозападна България.

 

Според него едно от най-трудните неща е човек да анализира сам себе си. Ако се води по коментарите и оценките на другите, положителните и отрицателните му качества са упоритостта и ината. Може да мисли, следвайки няколко различни гледни точки. "Много е важно, когато разсъждаваш по конкретен проблем, да успееш да го погледнеш от различни страни", категоричен е политикът.


Всички новини от категория Любопитно.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички