Слънцето ни носи повече гръм и трясък

Слънчевият минимум може да донесе повече светкавици

Слънцето ни носи повече гръм и трясък | StandartNews.com

Частиците, заредени с много енергия, които се движат в космоса със скоростта на светлината, се увеличават, защото Слънцето навлезе в своя минимум, който може да е опасен за астронавтите и да предизвика повече бури по земята, съобщава вестник „Индипендънт“. Лъченето се засилва заради липсата на петна на повърхността на Слънцето. Те се предизвикват от магнитното поле.

При минимум, който е редовна част от слънчевия цикъл, магнитното поле на звездата ни е слабо. В резултат на това в слънчевата система навлизат  повече лъчи, обясни Дийн Песнел от космическия  център „Годар“ на НАСА.

Наблюденията на специалисти от геофизичната обсерватория на университета в Оулу, Финландия, показаха, че космическите лъчи, които достигат до Земята през 2020 г., са близки до стойностите в пика по време на Ледниковата епоха.

Според специалистите, тази година Слънцето е чисто през 76 процента от времето и две последователни години с рекордна липса на петна говорят за много голям слънчев минимум, а в резултат на това, допълнителните слънчеви лъчи „се отразяват на електро-химическите процеси на земната горна атмосфера и могат да допринесат за появата на повече светкавици“.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай