Сливенският бряст е Европейско дърво на годината

Сливенският бряст е Европейско дърво на годината | StandartNews.com

Брюксел. Символът на Сливен - Старият бряст, официално бе обявен за Европейско дърво на годината на церемония в сградата на Европейския парламент снощи.

Хилядолетното дърво бе избрано със 77 526 гласа в общоевропейския конкурс с други 9 претендента. В електронното гласуване се включиха десетки хиляди българи и приятели на България, а популярни личности разпространяваха информация за кампанията.

Кметът на Сливен Кольо Милев при получаване на наградата заяви: „Наистина той не е може би най-старото дърво, не е и най-високото, но се оказа, че е най-обичаното дърво. Тази награда е за всички, които ни повярваха от самото начало, когато номинирахме Стария бряст, като най-обичаното дърво на България. То спечели наградата за миналата година „Дърво с корен 2013".

"Елате в България! Елате в Сливен! Елате да видите Стария бряст", призова кметът.

На церемонията в Брюксел присъства делегация от Сливен, включваща представители на общинското ръководство, общественици, журналисти, както и изпълнители от Ансамбъла за народни песни и танци - Сливен. В края на церемонията държавният ансамбъл за народни песни и танци - Сливен изнесе концерт.

Старият бряст се намира в центъра на Сливен. Дървото е природен феномен на възраст около 1100 години. Той е обявен за защитен обект. Обиколката му при корена е над 5 метра и 65 сантиметра, а височината му достига 10 метра. Брястът е остатък от вековна гора, простирала се от Родопите до Черно море, а според преданията Сливен е възникнал на мястото на тази стара гора.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай