Сито за бежанците

Хайки за нелегални емигранти всеки ден, обеща Йовчев

Сито за бежанците | StandartNews.com

София. Нападението на 20-годишния алжирец над студентката по политология Виктория Христова предизвика бурни реакции на граждани и партии. В същото време заради кризата с бежанците и нелегалните емигранти МВР взима допълнителни мерки за сигурност.

Тройно по-малко нелегални емигранти, влизащи в страната ни, и експулсиране на всички, които нямат основание да търсят статут на бежанци. Това обеща министърът на вътрешните работи Цветлин Йовчев. Той представи план за действие в следващите 6 месеца, който предстои да бъде одобрен от кабинета.

Чужденците, търсещи закрила, ще бъдат разделяни на три групи. В първата ще влизат видимо тези, които нямат основание за статут, т.е. идват от страни с демократично управление. Те ще бъдат настанявани в центрове от закрит тип, без право да ги напускат. За тях само за три дни Държавната агенция за бежанците трябва да издава отказ, след което да се задейства процедура по принудително отвеждане. Само семейства с деца ще бъдат настанявани в бежанските лагери от отворен тип или на външни адреси, като за тях в ускорени срокове ще се дава хуманитарен статут. Останалите емигранти ще бъдат настанявани в центровете от закрит тип, без да имат възможност да се движат свободно, докато чакат да се произнесе Агенцията за бежанците.

Гарантирането на сигурността на българските граждани и намаляване на броя на нелегалните емигранти у нас са два от приоритетите на плана за овладяване на бежанската вълна. Именно заради това специализираните акции в райони с концентрация на нелегални емигранти ще станат ежедневие. Проверките на полицаите няма да се ограничат само със случая с разкриването на нападателя на Вики, увери министър Йовчев. Полицаите ще проверяват квартири на емигранти, както и места в София, където те се събират. Ако се установи човек без редовни документи, той ще бъде изпращан в центровете за настаняване от закрит тип и оттам ще се пристъпи към принудителното им отвеждане от страната ни.
"Още от миналата година в България са влезли много чужденци, потърсили закрила, без да имат основание за това", обясни Йовчев. Тези хора са се установили на различни частни адреси и МВР вече е засекло няколко фиктивни. Такива хора ще бъдат прибрани и след това експулсирани до страната, от която произхождат. За част от нелегалните емигранти обаче експулсирането е проблем, защото са от държави, с които България няма редовни полети. Затова в момента държавата търси варианти за прекачване през Турция. Другият проблем е, че тези хора трябва да бъдат съпровождани от служители на МВР. "Със сигурност граждани на Сирия няма да бъдат експулсирани, защото те имат основания да търсят закрила - там се водят военни действия", уточни Йовчев.

До седмица ще бъдат назначени 1400 души в Гранична полиция, за да се засили контролът по границата ни с Турция. Над 60 автомобила с висока проходимост ще патрулират в района. Там, където видимостта е лоша, ще се издига 30-километровата ограда, която скоро ще бъде готова. Тя ще се простира между Елхово и Болярово.

Нови назначения са планирани и в Държавната агенция за бежанците. Целта е тя да може да се произнася за до 150 души на ден.

Йовчев не пожела да коментира колко средства ще струва изпълнението на плана за справяне с бежанската вълна, докато не мине през финансовия министър. Във финансирането обаче са включени и 5.6 млн. лв., които очакваме от Европа. Държавата започва кампания за набиране на средства от отделни държави, в това число и от САЩ, посочи Йовчев.

В същото време държавата предвижда политики за доброволно насърчаване на връщането на нелегалните емигранти по страните им. На първо време това ще бъде кампания, с която да се обяснява, че от България тези хора не може да отидат в друга страна от Европа, а тук не можем да им осигурим луксозен живот. Има и вариант за предоставяне на определена сума, за да се завърнат в страната си.

И Реформаторите вече искат КСНС

И Реформаторите след БСП и ДПС поискаха от президента Росен Плевнелиев да се свика Консултативен съвет по националната сигурност (КСНС) заради проблема с бежанците. Президентът обаче засега отказва с обяснението, че ще насрочи заседание, когато прецени. И в понеделник сутринта той не коментира кога може да свика заседание. "Ситуацията в България вече е доста драматична", заяви по-рано през деня лидерът на СДС Божидар Лукарски по повод инцидента с Виктория Христова. От синята партия настояват президентът Росен Плевнелиев да вземе решение в най-кратки срокове.

Разследват Джамбазки за расова омраза

Досъдебно производство за насаждане на расова омраза срещу зам.-председателя на ВМРО Ангел Джамбазки образува Софийската районна прокуратура. Разпореждането идва лично от главния прокурор Сотир Цацаров, който е получил сигнал срещу Джамбазки. Писмото е от Българския Хелзинкски комитет и в него се съобщава, че "воеводата" е подклаждал етническо напрежение по време на неделния протест срещу бежанците. От държавното обвинение уточняват, че няма да толерират подобни прояви и ще упражнят всички свои правомощия, включително и за призиви за "изчистване на града", за предприемане на "действия по самозащита" и посегателства върху чужди граждани, както и за "създаване на доброволни патрули и отряди" за "въвеждане на ред", казват още от ВКП.

Телиш блокира път, не иска чужденци

Спираме подготовката на лагера, успокои ги Йовчев

Над 300 жители на плевенското с. Телиш блокираха международния път София - Русе, недоволни от предстоящото настаняване на бежанци в бившето ракетно поделение в селото. Агитка се събра в центъра на селото още в 7 ч., а час по-късно прегради и шосето. Тя запречи трафика на десетки ТИР-ове към Дунав мост и образува километрични колони от спрени автомобили. Изнервени шофьори се опитаха да минат по обходен път през селото, но не бяха пуснати от живата верига. Напрежението в селото продължи и след идването на областния управител Илиян Йончев в 10.40 часа, когато блокадата бе вдигната. След местните избухна нова вълна на недоволство от думите на губернатора, който цитира решение на Агенцията за бежанци от понеделник, според което в бившето ракетно поделение ще бъдат настанени бежанци.

Жителите на Телиш скочиха, че "по никакъв начин няма да позволят това да се случи и ще патрулират на групи денонощно пред портала". Телиш се намира между два големи язовира, на 4 км от газово находище, близо до жп линията София - Варна и близо до АЕЦ "Козлодуй". В селото живеят предимно самотни мъже и жени. Затова не искаме нито деца, нито майки, нито мъже чужденци", твърдят още местните.

Във вторник министърът на вътрешните работи ще посети жителите на Телиш, за да разговаря с тях лично. Временно той е разпоредил да се спрат работите по подготовката на терена. Досега е имало само проучвания, ако се наложи да бъде разкрит бежански център там, каза Цветлин Йовчев. На въпрос защо хората не са били уведомени предварително, той обясни, че няма селище в България, където ще се срещне подкрепа от населението.

Да се въздържаме от ксенофобски настроения

Пламен Орешарски, премиер

"Бих призовал да се въздържаме от ксенофобски настроения, защото ще ни излезе в дългосрочен план много скъпо. Надявам се МВР скоро да залови нападателя на 20-годишното момиче в София, тъй като той е идентифициран и се издирва в момента."

8763 по документи са у нас

До момента броят на нелегалните емигранти в България e 8763. Повечето от тях са потърсили статут на бежанци. От тях 5199 са настанени в бежански лагери, а 3564 са на външни адреси.
В арестите на Гранична полиция са около 692 чужденци.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай