Йовчев със 7 цели за решаване на кризата с имигрантите

Йовчев със 7 цели за решаване на кризата с имигрантите | StandartNews.com

София. До една седмица по границата с Турция ще бъдат назначени нови 1400 служители на Гранична полиция, за да намалят до минимум нелегалното преминаване на бежанци. Охраната на границата ще бъде подсилена и с над 60 автомобила с висока проходимост. Това съобщи министърът на вътрешните работи Цветлин Йовчев, след като днес кабинетът е гледал проект на план за справяне с бежанския натиск.

"Надяваме се над 3 пъти да намалим броя на хората, които нелегално минават българо-турската граница", заяви Йовчев. За това ще помогне и изграждането на 30-километровата ограда, която скоро ще бъде готова. Освен това планът предвижда тези бежанци, които видимо нямат основания да търсят статут, т.е. идват от държави, в които има действаща демокрация, да бъдат настанявани в места от затворен тип и до 3 дни Агенцията за бежанците да се произнася срещу даването на статут, което пък да направи възможно принудителното им извеждане от страната. Само майки с деца и семейства с деца ще бъдат настанявани в бежански лагери или по външни адреси, но с ограничена възможност за движение из страната.

Това са част от мерките в плана за справяне с бежанската вълна, който трябва да бъде приет от Министерски съвет.

Първата от седемте цели на плана е намаляване на броя на нелегалните имигранти.

„Втората основна цел е гарантиране сигурността на българските граждани, ограничаване на рисковете", заяви министърът. Сред целите са заложени също самоиздържане на бежанците и принос към социалната система, както и ефективна комуникация с обществото.

Цветлин Йовчев потвърди, че няма да се прави нищо в село Телиш, преди да бъдат изслушани опасенията на хората. „Идеята за Телиш е да бъде изградено място за настаняване на хора от закрит тип, с осигурена охрана от държавата. Тъй като има опасение в населението, вероятно ще отида лично да говоря с тези хора, да разясня защо е необходимо да го правим и какви мерки ще вземем за тяхната сигурност. Няма да се прави нищо, преди да изслушаме техните опасения, затова наредих временно да бъдат спрени работите", обясни министърът.

„Няма да намерим място в България, което да има характеристики за изграждане на място за лица, търсещи закрила, и това да срещне подкрепа на населението на България. Това е общонационален проблем, който не можем да решаваме на базата – защо не питахте хората. То е ясно, те не са съгласни и са уплашени от това, което се случва. Нямаме възможност, трябва да изберем подходящо място и да гарантираме сигурността на хората в тези места. Принудени сме от обстоятелствата на национално ниво да изградим такива места", посочи Йовчев.

8 763 са нелегалните емигранти, по-голямата част от които са потърсили статут на бежанци у нас към момента, стана ясно от думите на министър Йовчев.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай