Синодът: Католиците да се покаят

Синодът: Католиците да се покаят | StandartNews.com

Православната църква не може да търси компромиси относно догмите на вярата с другите християнски вероизповедания. Това реши Светият синод на БПЦ, обсъждайки документи, свързани с предстоящия Всеправославен събор, който трябва да се проведе на остров Крит между 16 и 27 юни.

Владиците са приели предложения за промени по предложение на Ловчанския митрополит Гавриил в текста, наречен "Отношението на Православната църква с останалия християнски свят". Корекциите в документа са подкрепени с подписка от свещеници от Ловчанска епархия. В защита на промените е излязъл и Пловдивският митрополит Николай, който е представил писмо и подписка на 240 свещеници от Пловдивска епархия в подкрепа на изразеното становище на Ловчанска епархия по въпросния документ. Според архиереите тези, които са изпаднали в ерес или разкол, трябва първо да се върнат в православната вяра и окажат послушание към светата Църква, и тогава, чрез покаяние, те могат да бъдат приети в Църквата. Католиците и протестантите не се посочват изрично в текста, но тъй като те не са православни, се подразбира, че попадат под определението за еретици и от тях се очаква да се покаят.

Синодът постанови, че освен светата Православна църква не съществуват други църкви, а единствено ереси и разколи. И определя за погрешно те да се наричат "църкви". Според запознати споровете за взаимоотношенията с католици и протестанти могат да доведат до провал на събора.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай