Шпионски снимки променят историята. Разкритието

Направени от шпионски сателити

Шпионски снимки променят историята. Разкритието | StandartNews.com


Разсекретени снимки на Близкия изток, направени от шпионски сателити по време на Студената война, разкриват стотици неизвестни досега римски крепости в пустините на Сирия и Ирак - откритие, което подсказва, че древната граница между римляните и техните врагове на изток е била място на културен обмен, а не на постоянни военни действия, съобщи „National Geographic”.

Досега изследователите знаеха за останките на едва около 100 крепости в региона, построени от римската армия главно през II и III в. сл.х., благодарение на данните от въздушни снимки, направени през 20-те и 30-те години на ХХ в. от Антоан Поадебард.

Свещеникът, археолог-пионер и пилот забелязва, че останките от крепостите, които разглежда от своя двуплощник, образуват отбранителна линия, минаваща приблизително от север на юг, която според неговата теория е представлявала постоянна военна преграда срещу набезите на персите и номадските племена в региона.

За тази карта

Но разсекретените снимки, направени между 1960 и 1986 г. от американските сателити CORONA и HEXAGON, разкриват още близо 400 възможни крепости, разпределени по схема, която предполага, че те са били използвани за улесняване на керванната търговия, придвижването на войските и комуникацията в региона, а не просто като средство за отбрана.

"Представата за тези крепости като за граница между две места е очевидно погрешна", казва Джеси Касана, археолог в колежа "Дартмут" и водещ автор на изследване на Дартмут за откритията на шпионски сателити и тяхното значение за древната история, публикувано днес в списание Antiquity.

Изчезваща граница

 

Тези шпионски сателитни снимки, заснети в Близкия изток преди половин век, сега предоставят на археолозите уникален запис за това как някога е изглеждал теренът в региона. Много от археологическите останки, идентифицирани на снимките, оттогава са изчезнали с бързото разрастване на градовете, изграждането на водохранилища и бича на конфликтите.

През няколкото десетилетия между въздушните проучвания на Пойдебард и снимките от Студената война също са настъпили значителни промени: От 116-те римски крепости, идентифицирани от биплана, само 38 могат да бъдат открити на сателитните снимки, казва Касана.

 

 

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай