Сензация! Откриха кой е управлявал парите на древна Тракия

Стана ясно кога е започнало строителството на римските терми

Сензация! Откриха кой е управлявал парите на древна Тракия | StandartNews.com

Сензационно откритие направиха археолози в курортния град Хисаря.

Те откриха в Римските терми мраморна плоча на 1900 години с древен надпис на гръцки език, който разкрива кой е управлявал финансите на провинция Тракия и кога точно е започнал строежа на баните, съобщи БНТ.

Мраморната плоча е открита в специално помещение и е посветена на император Антоний Пий и Марк Аврелий. Текстът дава точна информация, че баните са построени в средата на 2 век, а финансите на провинция Тракия са били управлявани от Волузий Север.

"Надписът е цял, непокътнат, с размери 1,3 х 70 см. Когато говорим за императорски култ означава, че е поставен на култово място. Помещението, в което е открит, е дълбок басейн, огромно количество мрамор, шифърни плочи и със сигурност това помещение е било свято", обясни доц. Митко Маджаров - директор на Археологически музей - Хисаря.

След обявяване на мястото за императорско владение е започнало строителството на Римските терми, които след това се превръщат в спа столица на провинция Тракия и на Балканите. И днес курортът се посещава от над 200 000 туристи основно заради лечебните минерални извори.

"В културно-исторически план, минерална вода и останалите археологически ценности и разкопки, които ще бъдат експонирани и вече са експонирани, допринасят за масово привличане на туристите", каза Пламен Михалски - гл. архитект на Община Хисаря.

До момента в Римските терми са разкрити и проучени около 3,5 дка. Според доц. Маджаров, ценният артефакт е предпоставка за нови открития в Римските терми:

Мраморната плоча вече е изложена в Археологическия музей на курорта.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай