Кой е тракиецът в гробницата "Текето"

Студенти започват да възстановяват фрагментите от рисувана мазилка по стените

Кой е тракиецът в гробницата "Текето" | StandartNews.com

Кой е митиният тракийски владетел, който е положен в гробницата до хасковското село "Текето" в края на четвърти и началото на трети век пр.н.е. Това ще стане ясно много скоро, защото в понеделник започват работа антрополозите. Това съобщиха от Регионалният музей в Хасково.

По намерените фрагменти от ризница и нагръдник ще се определи пола, ръста, възрастта, преживените заболявания, патологии и други характеристики на владетеля, за когото е изградена тази представителна гробница, допълват от музея.

Работата по тракийската гробницата край хасковското село Текето продължава.

От падналите фрагменти от стенната рисувана мазилка са взети проби, които са изпратени за анализи в лабораториите в институтите по физикохимия и органична химия към Българската академия на науките.

Те ще дадат информация какви видове пигменти са използвани за декорацията на интериора на некропола.

Екипът, с помощта на студенти от Художествената академия, ще се опита да възстанови частите от художествената декорация, които бяха намерени в иманярските изкопи, след което те ще бъдат изложени в музея.

Макар и не много на брой, откритите находки също ще бъдат подложени на консервация и реставрация.

Гробницата бе открита от екип археолози под ръководството на доц. д-р Георги Нехризов през април т. г.

Оказа се, че иманярски набези са компрометирали сериозно обекта като голяма част от живописната декорация на гробницата е унищожена.

Последно бе изградено защитно съоръжение, което да възпрепятства както достъпа до обекта, така и да минимизира атмосферните влияния върху него.

 

 

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай